Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ въведоха нови санкции срещу Иран

Свят

САЩ въведоха нови санкции срещу Иран

Снимка:

Съединените щати въведоха санкции срещу 17 ирански миннодобивни и металургични компании, както и срещу чужди кораби, участващи в търговията с тяхната продукция. Санкции са въведени и срещу 8 високопоставени ирански чиновници. Мерките са в отговор на атаката на Иран срещу американски военни бази в Ирак, съобщава БГНЕС.

Ще бъдат предприети действия срещу 8 високопоставени служители, които, според Вашингтон, имат отношение към дестабилизирането на обстановката в региона и към атаката с балистични ракети. В списъка са включени секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, бившият министър на отбраната Али Шахмани, членът на Съвета за целесъобразност (съвещателен орган към върховния ръководител на Иран), бригаден генерал Мохамад Реза Нагди, както и високопоставени служители по международните въпроси в администрацията на върховния лидер.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че Вашингтон ще направи изключение за тези от тях, които се ангажират с разследването на причините за самолетната катастрофа на украинския „Боинг” в Иран.

Според президента на САЩ Доналд Тръмп, новите санкции ще имат огромно негативно влияние върху иранската икономика, като причини сериозни вторични санкции срещу чуждестранни финансови институции.

„Иран продължава да бъде водещ световен спонсор на тероризма”, подчертава Тръмп.

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео заяви, че Вашингтон не иска война, а единствено Иран да се държи „като нормална държава”.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още