Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ възродиха закон от Втората световна война заради Украйна

Свят

САЩ възродиха закон от Втората световна война заради Украйна

САЩ възродиха закон от Втората световна война заради Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Съединените щати одобриха прехвърлянето на Украйна на хиляди ракетни комплекси "Стингър" и „Джевлин“, стотици дронове-камикадзе „Суичблейд“ за защита във войната срещу Руската федерация, информира УНИАН, като цитира съобщение на Министерството на отбраната на САЩ, съобщава dnes.dir.bg.

То бе разпространено, след като Вашингтон одобри още 100 милиона долара в подкрепа на Киев. Това става факт, след като на 7 април Сенатът на САЩ единодушно прие законопроект за възраждане на програмата от Втората световна война, позната като "Ленд-Лизинг".

С решението си сенатът позволи на президента Джо Байдън да изпраща оръжия и друга помощ за отбрана на Украйна по опростена процедура, тъй като украинските военни доказаха, че могат да се преборят с окупаторите само ако имат необходимото оръжие, а не ако участват чуждестранни военни.

След това Пентагонът публикува списък на оръжията, които вече са пристигнали в Украйна, както и тези, които ще бъдат доставени.

Списъкът включва:

- Над 1400 зенитни системи "Стингър"

- Над 5000 противотанкови системи "Джевлин"

- Над 7000 други противотанкови системи

- Стотици тактически дронове "Суичблейд"

- Четири радара за проследяване на противоартилерийски и безпилотни въздушни системи

- Четири противоминометни радарни системи

- Бронирани високомобилни многоцелеви колесни превозни средства

- Над 50 милиона патрона

- 45 хиляди комплекта бронежилетки и каски

- Ракетни системи с лазерно насочване

- Безпилотни въздушни системи "Пума"

- Уреди за нощно виждане, термовизионни и комуникационни системи, оптика

- Търговски услуги за сателитни изображения.

Според Си Ен Ен това довежда общата помощ на САЩ за Украйна до около 1,7 милиарда долара от началото на руската инвазия.

Законът "Ленд-Лизинг" реално позволява американците да дават под наем въоръжение, което страната получател ще изплаща по-късно.

Смята се, че програмата, създадена през Втората световна война, е помогнала за обрат във войната, тъй като САЩ започват да пращат по-бързо оръжие на съюзниците.

Разликата между оригиналния закон и днешния е, че тогава САЩ са участници във войната.

Програмата "Ленд-Лийз" (б.р.-"Заем-наем") е система за помощ, която Съединените американски щати предоставят безвъзмездно на съюзниците си по време на Втората световна война - боеприпаси, техника, храни, стратегически суровини и др.

Концепцията на "Заем-наем" дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ.

Законът за "Ленд-лийз" е приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 година и предвижда, че доставените технически материали (автомобили, военна техника, оръжие, суровини и т.н.), унищожени, изгубени, но използвани по време на войната, не подлежат на заплащане (член 5).

Доставеното по "Заем-наем" имущество, което след края на войната е годно за употреба за граждански цели, да бъде заплатено напълно или частично на базата на предоставени от САЩ безлихвени кредити.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати