Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. САЩ: Отдадени сме на защитата на България от Русия

Свят

САЩ: Отдадени сме на защитата на България от Русия

САЩ: Отдадени сме на защитата на България от Русия - Tribune.bg
Снимка:

Според посланика на САЩ в НАТО целта е да се засили отбраната на страната

Вашингтон осъзнава, че България и Румъния се намират много близо до Русия и затова САЩ са отдадени на работата си с тези държави. „Те са членове на Алианса, важни членове, които допринасят към него. Ангажирани сме с всички тези държави, които са близо (до Русия) и се тревожат за сигурността си. Работим с тях по всеки възможен начин, за да засилим отбраната им." Това е заявил по време на телефонен брифинг за европейски журналисти посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хътчинсън.

Ангажиментът на Америка се осъществява с Европейската инициатива за възпиране, която е обявена от президента Барак Обама през 2014г. след анексирането на Крим от Русия. Тя включва обучения и развитие на местните сили и многонационални военни учения. Въпреки проблемите в трансатлантическите отношения от Европейския парламент отбелязват, че бюджетът за тази инициатива е увеличен значително.

По отношение на разходите за отбрана посланикът на САЩ в НАТО коментира, че членовете на Алианса са на прав път, но все още далеч от целта.

 "САЩ са лидер в НАТО и имаме намерение да останем лидер в НАТО", каза още посланик Бейли Хътчинсън.

Миналата седмица при срещата си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео министър-председателят Бойко Борисов потвърди поетите ангажименти от България за постепенно повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.

 Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още