Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сасоли: ЕП няма да одобри сериозни съкращения на разходи за програми

Свят

Сасоли: ЕП няма да одобри сериозни съкращения на разходи за програми

Сасоли: ЕП няма да одобри сериозни съкращения на разходи за програми - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на ЕП подчерта, че добре финансираният европейски бюджет е в интерес на всички граждани на ЕС

Председателят на Европейския парламент предупреди правителствата на държавите-членки, че евродепутатите няма да подкрепят споразумения, които ще доведат до намаляване на бюджета, от което ще пострадат програми, насочени към гражданите на Съюза, пише електронният вестник „Нова Европа“ в Брюксел.

„Дългосрочният европейски бюджет е най-важният въпрос в началото на тази сесия“, заяви Давид Сасоли в речта си по време на сесия в Страсбург след дебата в Европейския парламент относно Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г.

Той каза, че Европейският парламент подкрепя амбициозен план за МФР, за да може достатъчно добре да се финансират новите инициативи, предложени от Европейската комисия.

„Тези предложения ще помогнат за растежа и борбата с неравенството в Европа. Националните правителства подкрепят тези цели, но в момента не предоставят на ЕС необходимите методи за постигането им“, каза Сасоли.

„Искаме да постигнем споразумение със Съвета на ЕС, но ако те откажат да отстъпят и не приемат позициите на Парламента, тогава ще трябва да отхвърлим дългосрочния европейски бюджет“, добави той.

„Всичко това има реални последици за живота на всички европейци. Как можем дори да мислим за (бюджетни) съкращения при такива успешни програми като „Еразъм плюс“ или мерки за защита на нашите граници“, каза председателят на Европарламента.

„За да станем първият климатично неутрален континент, трябва да наложим безпрецедентни промени в нашите икономики и общества. Трябва да гарантираме, че работниците и хората, които са най-засегнати от тези промени, няма да бъдат забравени. Не можем да си позволим борбата с изменението на климата да доведе до още по-голямо неравенство. Настоящите предложения за „Механизъм за справедлив преход“ са неадекватни и трябва да бъдат подобрени, за да може Парламентът да ги подкрепи“, добави Сасоли.

Той подчерта, че добре финансираният европейски бюджет е в интерес на всички граждани на Съюза и на държавите-членки.

„Искаме да видим в бюджета собствените си ресурси на устойчива основа, вместо да разчитаме на пълното финансиране на националните правителства“, каза Сасоли.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати