Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сасоли: Европа показва силата на солидарността

Свят

Сасоли: Европа показва силата на солидарността

Сасоли: Европа показва силата на солидарността - Tribune.bg
Снимка:

ЕП ще заседава извънредно на 26 март, за да одобри мерките за справяне с COVID-19

След видеоконференция с лидерите на политически групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли свика извънредна пленарна сесия за 26 март, където да бъдат одобрени мерките за справяне с COVID-19. Това ще бъде първата пленарна сесия, която ще използва система за дистанционно гласуване, съобщават от ЕП.

„Искам да изразя искреното си съчувствие и солидарност към всички страдащи и всички, които са изгубили близки хора. Искам да подчертая възхищението и подкрепата си за всички, които са на първа линия в борбата с тази пандемия“, се казва в изявление на Сасоли.

Ето и изявлението на председателят на ЕП:

„Европа действа. Изправен пред тази драматична ситуация, с дълг да защитава живота, поминъка и стабилността на всички, Европейският съюз действа. Разбира се, трябваше да се преборим с националния егоизъм, но вече е ясно как ще се изправим пред тази извънредна ситуация.

Вчерашното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да предостави 750 милиарда евро се прибавя към призивите на Парламента, мерките на Комисията, тези на държавите, към възможни допълнителни инициативи, като мобилизирането на още 500 милиарда от Европейския механизъм за стабилност, така нареченият спасителен фонд. Говорим за намеса, която като цяло възлиза на близо два трилиона евро. Най-голямата демонстрация на силата на европейската солидарност, виждана някога. По-силна дори от плана „Маршал“ програмата, която ни помогна да се изправим от руините на Втората световна война.

Тези средства ще ни помогнат да ограничим последиците от COVID-19 и ще подкрепят изследванията за идентифициране на ефективна ваксина. Те предоставят полезни ресурси в подкрепа на нашата икономика и нашия модел на социална защита. Те ще защитят работните места, бизнеса и ще гарантират, че семействата не са оставени сами в тези тежки времена.

На този етап те ще осигурят пари, необходими на нашите медицински центрове, лекари и персонал, които с голяма страст и щедрост се ангажират да спасят живота на мнозина. ЕС не може да позволи на никого да остане сам. Никой от вас няма да бъде изоставен.

Европейският парламент изпълнява своите задължения и ще продължи да ги изпълнява. Парламентът трябва да остане отворен, защото вирусът не може да разруши демокрацията. Ние сме единствената европейска институция, избрана от нейните граждани и искаме да продължим да ги представляваме и защитаваме.

Поради тази причина реших да свикам извънредна пленарна сесия в четвъртък, 26 март, за да бъдат одобрени спешните мерки, представени от Европейската комисия. Това ще бъде първата пленарна сесия, която ще използва системата за гласуване от разстояние. В лицето на тази извънредна ситуация трябва да използваме всички средства, с които разполагаме.

Моментът е тежък. Искаме да бъдем близо до семейства, които са изгубили близки, до тези, които са болни и до европейските ни сънародници, които изпитват момент на голям страх. Трябва да използваме цялата си енергия и да апелираме към отговорността на всеки. Европа ще успее само ако сме единни, смели и съпричастни."


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети