Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Саудитска Арабия ще строи 170- километров небостъргач в пустинята

Свят

Саудитска Арабия ще строи 170- километров небостъргач в пустинята

Саудитска Арабия ще строи 170- километров небостъргач в пустинята - Tribune.bg

Правителството на Саудитска Арабия разкри визията на бъдещия 170-километров град на бъдещето, наречен The Line. Той е част от проекта NEOM за автоматизиран регион, работещ с високи технологии, без зависимост от изкопаеми ресурси, а само със захранване от възобновяеми източници.

Според саудитците изкуственият интелект ще заема централно място в начина, по който хората живеят - без автомобили и без мръсен въздух. Ще бъде създаден умерен и регулиран микроклимат. Компактният дизайн на град Неом - права линия, ще позволява да се намали производството на отпадъци, а местоположението му е перфектно за добиването на ток от вятър и слънчева енергия, уверява принц Бин Салман.

През 2026 година Неом трябва да има 450 хиляди жители, през 2030-а - до два милиона души, а през 2045-а в него вече ще живеят девет милиона. Според проекта на американското студио Morphosis Architects The Line ще бъде построен в хоризонтален небостъргач между две огледални стени. Тяхната височина ще е 500 метра, а вътрешното пространство между тях ще е с широчина 200 метра.

На практика необичайният град ще се превърне в 12-ата най-висока сграда в света, както и най-дългата. В него ще живеят до 9 милиона души, които се имат на разположение всичко необходимо за комфортен живот, включително много паркове, богати на зелени площи.
Огледалните фасади освен, че ще придават уникален вид да конструкцията, имат за цел да оставят минимален отпечатък върху природата, сливайки се с нея.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети