Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, процедурата продължава

Свят

Съветът на ЕС одобри Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, процедурата продължава

Снимка:

Румънката е единственият кандидат за поста

Лаура Кьовеши беше одобрена днес от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор. 

Процедурата не приключва с днешното одобрение. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори. Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура Европейският парламент и Съветът избират с общо съгласие главния европейски прокурор. Съветът взема решение с обикновено мнозинство.

Новата позиция на Съвета ще позволи преговорите да бъдат подновени, като още на следващия им кръг, насрочен за 24 септември, те могат да приключат.

Нейният избор беше определен като „фантастичен“ от Ска Келер. "Това е ясен знак за борбата срещу корупцията в Европа. Поздравления!", написа лидерът на европейските "зелени" в профила си в Туитър.

Румънката е единственият кандидат за европейски главен прокурор, след като 17 от 23-те държави, които ще участват в европейската прокуратура, застанаха зад нейната кандидатура. Главният прокурор на ЕС разполага с един мандат от 7 години.

Кьошеви ръководеше румънската Национална дирекция за борба с корупцията. Миналата година обаче тя беше отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема