Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Над 200 арестувани след сблъсъците между полиция и протестиращи в Нидерландия

Свят

Над 200 арестувани след сблъсъците между полиция и протестиращи в Нидерландия

Снимка:

Налагането на вечерен час в страната е за първи път от Втората световна война насам

Хиляди в Нидерландия протестираха снощи срещу решението на властите да наложат вечерен час. Това се случва за първи път от Втората световна война насам. Хората нямат право да излизат, освен при извънредни ситуации в часовете между 21.00 и 4.30 ч. сутринта, а нарушителите трябва да платят близо 95 евро глоба. Разгневени от новите ограничения заради коронавируса, гражданите излязоха по улиците.

Това доведе до сблъсъци с полицията. Служителите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разчистят демонстрантите в Айндховен, съобщава BBC.

Протестиращите хвърляха бомбички, разграбваха супермаркети и разбиваха витрини. В столицата Амстердам имаше по-малки демонстрации.               

Някои от демонстрантите са запалили велосипеди и са се опитали да построят барикади срещу полицията, която в крайна сметка е използвала сълзотворен газ, за да разчисти улиците.

В събота вечерта в северното село Урк беше запален и тестов център за COVID-19, съобщиха местните власти.

„Пожарът в скринингов център в Урк надхвърля всички граници“, заяви здравният министър Уго де Йонге.

Над 200 са арестуваните в цялата страна.

Председателят на Съвета за национална сигурност Юбер Брюлс каза, че макар да разбира разочарованията на протестиращите, колкото повече холандците проявят търпение сега, толкова по-скоро те ще могат да си върнат свободите. Той определи участниците в насилието не като демонстранти, а като „коронални хулигани“.

Всъщност мнозина виждат ваксините като ключ, а Нидерландия изостава. В това отношение страната е последна в ЕС, като до момента на 77 000 души е дадена първата доза.                 

В началото на огнището холандското правителство се противопостави на мерки като маски и вечерен час, като заяви на холандските граждани, че са разумни, спазват правилата и не трябва да се третират като деца.

Разпространението на вируса обаче принуди страната да въведе драконовските мерки, които първоначално отхвърли.  

Разчистване след протеститеРазчистване след протестите

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още