Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сблъсъци в Сърбия: Ранени журналисти, полицаи и политици

Свят

Сблъсъци в Сърбия: Ранени журналисти, полицаи и политици

Снимка:

Втори ден на протести срещу мерките за ограничаване на COVID-19

Втори ден продължиха протестите в Сърбия, които бяха породени от засилването на мерките срещу разпространението на коронавируса. Затягането на мерките се наложи, след като броят на новите случай в Сърбия рязко скочи.

Граждани, недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестираха в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от демонстрантите отново участваха в безредици, както и предишната нощ.

За втори път протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на парламента. Репортер на РТС съобщи от местопроизшествието, че камъни, димни бомби и факли летят пред парламента. Чували се и изстрели. Използван е бил и сълзотворен газ.

Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) е бил нападнат, докато отразява протестите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС е била разбита, а оператора е бил ранен.

Група младежи с черни маски са нападнали по-рано председателя на Движението на свободните граждани Сергей Трифунович с обиди и псувни. Мъж е ударил Трифунович и е разкървил главата му.

В Белград са били запалени няколко полицейски автомобила. Десет полицаи бяха ранени при безредиците по улиците на града.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин в телефонно обаждане до телевизия „Пинк“ заяви, че протестите в Белград имат една цел и това е преврат и страната трябва да реагира по подходящ начин.
„Онези, които се опитват да унищожат всичко, което предишните поколения са изградили, трябва да знаят, че ще срещнат ясен отговор от държавата“, каза министърът на отбраната.

След първия ден на протести президентът Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането им. „Станахме свидетели на агресивен политически протест, незаконен, несъгласуван с полицията, въпреки всички правови актове. Протестът беше добре организиран, имаше влияние на чуждестранните фактори, чуждите служби. Нашата полиция ще се заеме внимателно с това. Протестиращите използваха ножове, камъни, коктейли Молотов“, каза той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още