Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сблъсъци в столицата на Грузия заради проектозакон за чуждестранните агенти

Свят

Сблъсъци в столицата на Грузия заради проектозакон за чуждестранните агенти

Сблъсъци в столицата на Грузия заради проектозакон за чуждестранните агенти - Tribune.bg
Снимка:

Опозицията твърди, че законът е същият, който Русия прие през 2012 година и впоследствие беше използван за репресии

Сблъсъци и арести в столицата на Грузия. До размириците се стигна след масов протест срещу проектозакон за чуждестранните агенти.

В центъра на столицата Тбилиси демонстрантите започнаха да замерят полицаите с камъни и бутилки със запалителна течност. Силите на реда от своя страна използваха водни оръдия, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати в опит да разпръснат хилядите протестиращи, които се опасяват, че проектозаконът може да навреди на надеждите на страната от Южен Кавказ за членство в Европейския съюз, информира „Ройтерс“.

От Министерството на вътрешните работи на страната съобщиха, че има ранени и от двете страни.

Законът, лансиран от управляващата партия „Грузинска мечта“, предвижда всички организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“ или ще бъдат изправени пред значителни глоби.

Опозицията обвинява управляващите, че иска да използва този закон за репресии срещу медии, политици и неправителствени организации. А управляващите казват, че обществото трябва да знае кои организации получават пари от чужбина.

Опозицията твърди още, че законът е същият, който Русия прие през 2012 година и впоследствие беше използван за репресии.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че ще наложи вето на закона, ако той мине през бюрото й, като се обяви на страната на протестиращите.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел коментира, че проектозаконът е "много лошо развитие" за страната и може сериозно да засегне връзките ѝ с ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети