Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сбогом Елизабет: Отиде си платинената кралица

Свят

Сбогом Елизабет: Отиде си платинената кралица

Сбогом Елизабет: Отиде си платинената кралица - Tribune.bg
Снимка:

Великобритания потъна в скръб. На 96-годишна възраст почина Кралица Елизабет II – монархът, който управлява рекордно дълго Великобритания. Новината за влошеното ѝ здраве събра в Балморал кралското семейство, а опечалени се събраха пред Бъкингамския дворец в очакване на тъжната вест.

Стотици се събраха под дъжда пред Бъкингамския дворец (СНИМКИ)

Слухове, че кралицата вече може да е починала, кралското семейство се събра в Балморал (ОБНОВЯВА СЕ)

„Кралицата почина в мир в Балморал този следобед. Кралят и кралицата консорт ще останат в Балморал тази вечер и ще се завърнат в Лондон утре“, се казва в официалното съобщение на двореца.

Чарлз вече е крал. 

Да живее кралят: Премиерът обяви възкачването на крал Чарлз III

Кралското семейство е в траур. На 40 години, Уилям официално вече е престолонаследникът на трона, който трябва някой ден в бъдеще да поеме короната от баща си.

Животът на Елизабет Втора е съпътстван от невероятни събития, истории и преживявания. Първото от тях е възкачването ѝ на трона на британската монархия.

При раждането на Елизабет II никой не предполага, че това ще стане факт, но когато крал Джордж VI внезапно умира неговата 25-годишна дъщеря изведнъж сяда на трона.

По-късно кралицата казва за тази решаваща стъпка в своя живот следното: „Баща ми почина твърде млад и съвсем внезапно. И трябваше да направя най-доброто, което бе по силите ми, и да приема факта, че това е моята съдба”.

Елизабет е родена рано сутринта на 21 април 1926 г. През годините тя докосва съдбата на милиони хора чрез решенията си на трона. В Туитъра на кралското семейство беше направена кратка ретроспекция на събитията, съпътствали управлението ѝ.

Важна част от живота на Елизабет е покойният ѝ вече съпруг - принц Филип. Тя се омъжва за него на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство.

Първото им дете - Чарлз се ражда на 14 ноември 1948 г. През 1950 г. се ражда дъщеря им – Ан. 10 години след това идва и Андрю, а през 1964 г. се ражда и най-малкият им син, Едуард.

Сериозен удар за кралицата беше смъртта на съпруга ѝ миналата година. Той беше определян като нейна най-голяма опора. Двамата се запознават, когато тя е на 13 години, а бракът им продължава 73. 

Със смъртта на кралицата Великобритания потъва в 12-дневен траур. Цялата държава спира обичайния си ход.

След тъжното съобщение лакей, облечен в траурни дрехи, закачи съобщение за смъртта с черни ръбове на портите на Бъкингамския дворец. Парламентът ще бъде призован. Тронът на кралицата в Камарата на лордовете ще бъде заменен със стол с възглавница за корона върху него. Тялото на кралицата се отнася в парламента, където остава до погребението.

За погребението на кралицата отдавна се знае, че ще бъде най-голямото, което някога е виждано във Великобритания. Службата ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, понастоящем преп. Джъстин Уелби. Според протокола, охраната на такова събитие ще бъде изключително засилена. Ковчегът ѝ ще бъде взет от Уестминстър Хол и ще пътува през хилядите скърбящи хора.

 

Съветът за присъединяване обаче трябва да бъде свикан в двореца на Сейнт Джеймс, за да бъде официално обявен Чарлз за крал. Той ще се закълне във вярност към парламента и църквата на Англия.

От своя страна, парламентът ще бъде призован да се закълне в лоялност към него.

Националният химн ще бъде променен и ще бъдат създадени нови пощенски марки и банкноти, които да отразяват възкачването на принц Чарлз на трона.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети