Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Седем държави, сред които и България, не одобряват зеления план на ЕС

Свят

Седем държави, сред които и България, не одобряват зеления план на ЕС

Снимка:

Според противниците на плана допълнителните разходи ще трябва да се покриват от крайните клиенти

Историческият опит на Брюксел да се справи с изменението на климата вече е изправен пред силна опозиция от няколко страни в ЕС, тъй като плановете биха ударили домакинствата с по-високи енергийни разходи. Седем държави, сред които и България, са се обявили против плана, съобщава Financial Times.

Служители от ЕС са заявили, че опитите на Европейската комисия да разшири системата за търговия с въглеродни квоти до най-замърсяващите сектори на икономиката като автомобили и сгради, са изложени на риск, тъй като държавите се противопоставят на това намерение, защото смятат, че Брюксел ще принуди най-бедните да платят сметката.

Според вицепрезидента на комисията, Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка мерките са необходими.

По думите му настоящите инструменти не са достатъчни.

„Ако не се борим с климатичната криза, ще водим войни за вода и храна“, казва той.

Брюксел представи в сряда 13 законодателни мерки, предназначени да помогнат за намаляване на вредните емисии на парникови газове с 55% до 2030 г. и за достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

В основата на стратегията е опитът за разширяване на механизма за ценообразуване на въглерод в ЕС, известен като Системата за търговия с емисии, където компаниите трябва да плащат разходите за замърсяване.

През последния месец цената на въглерода в ЕС се движи около 55 евро за тон, или повече от два пъти от предпандемичното си ниво.

Франция, Испания, Италия, Унгария, Латвия, Ирландия и България изразиха загриженост относно въздействието върху гражданите на среща на посланиците на ЕС в сряда, казаха дипломати пред FT. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също предизвика бурни реакции сред най-малко седем от 26-те комисари, преди да представи плановете. Реформите ще се нуждаят от подкрепата на квалифицирано мнозинство от правителствата на ЕС и Европейския парламент, за да влязат в сила.

Седемте страни са изразили и притеснения от предложените промени в механизма за търговия с въглеродни емисии. Досегашната Система за търговия с емисии (СТЕ) се планира да бъде допълнена с трансграничен въглероден данък (ТВД). Той ще се плаща от вносители на определени стоки, ако в страните на производство извън съюза няма толкова строги екологични правила.

Главният противник на предложените идеи е Франция.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още