Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Седем души на съд заради убийството на учителя Самюел Пати

Свят

Седем души на съд заради убийството на учителя Самюел Пати

Снимка:

Довечера ще се проведе мемориална церемония в негова памет в Сорбоната

Седем души ще бъдат изправени пред френски съд днес във връзка с разследването на убийството на учителя Самюел Пати. Той беше обезглавен миналата седмица заради показване на карикатури на пророка Мохамед пред учениците си в час по свобода на словото.

Седем заподозрени, сред които двама непълнолетни, са привлечени под отговорност в разследването за атентата срещу учителя след няколкодневен арест.

Предполага се, че кампанията срещу учителя е започната от бащата на единия от неговите ученици. 48-годишният мъж, който е посочен във френските медии само като Брахим С, е обвинен, че е отправил смъртна заплаха срещу Пати.

Полицията е установила, че той е си е разменял съобщения с терориста - 18-годишният чеченец Абдулах Анзоров, който беше застрелян до мястото на убийството.

Друг заподазрян е радикалният ислямист Абделхаким Сефриуи, отдавна в полезрението на антитерористичните служби, който е придружавал бащата в акцията срещу учителя.

Сред задържаните са и двама ученици, заподозрени, че са получили пари от терориста, за да му покажат пред училището бъдещата му жертва.

Останалите задържани по случая след терористичната атака са освободени. По-рано френската полиция съобщи за ареста на 16 души, шестима от които бяха освободени още вчера.

Разследването на този случай е поверено на специализираната френска прокуратура за борба с тероризма. Президентът Макрон определи убийството на Пати като терористична атака. Довечера той, семейството на учителя и около 400 гости ще присъстват на мемориална церемония в памет на Пати в Сорбоната.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още