Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сексскандал в Гърция с изнасилване на малолетни стигна до парламента

Свят

Сексскандал в Гърция с изнасилване на малолетни стигна до парламента

Сексскандал в Гърция с изнасилване на малолетни стигна до парламента - Tribune.bg
Снимка:

Бившият шеф на Националния театър в Атина дава показания пред съдия-следовател

Сексскандал тресе съседна Гърция и ще се дискутира в националния парламент днес, съобщават местни медии. Страстите в Атина се разгоряха, след като известният актьор, режисьор и шеф на националния театър Димитрис Лигнадис бе обвинен в изнасилване на малолетни момчета.

Педофилският скандал засегна и гръцкото правителство, в резултат на което премиерът Кириакос Мицотакис покани на дискусия в парламента политическите сили, като ги призова да заемат позиция за „токсичната атмосфера в обществото“.

Основната опозиционна партия СИРИЗА настоя за оставката на министъра на културата Лина Мендони заради разкритията за сексуалния тормоз в гръцкия театър и кино.

Междувременно обвиненията срещу Лигнадис се увеличават, а гръцката прокуратура обмисля да му повдигне и обвинения за сексуален тормоз срещу още трима актьори.

Според в. “Та неа” с извънредната дискусия в парламента премиерът отговаря на машинациите на СИРИЗА и на опитите ѝ да употреби за политически цели гръцкото движение #MeToo. За други опозиционни издания, обаче, действията на Кириакос Мицотакис относно извънредната дискусия на ниво политически лидери са операция за отвличане на вниманието.

Обвиненията срещу 56-годишния Димитрис Лигнадис са сред най-сериозните и показания срещу него са дали най-малко трима пострадали. Режисьорът отхвърля всички обвинения и напусна Националния гръцки театър, на който бе артистичен директор. Гръцките медии, обаче, твърдят, че деца бежанци също са сред жертвите на Димитрис Лигнадис. Днес актьорът ще се яви пред съдия-следовател, за да даде показания, след което ще се реши дали да остане в ареста, или да бъде освободен в очакване на процес.

Междувременно скандалът подхрани яростна политическа борба в Гърция. Опозицията обвини правителството, че не е предприело действия по оплакванията, а министърът на културата Лина Мендони се оправда, че Лигнадис е “опасен човек”, който я е “заблудил” с актьорските си способности. В свои изказвания тя подчерта необходимостта от “катарзис” в културния сектор на Гърция и посочи, че сексуалното насилие, особено над непълнолетни, не трябва да остане ненаказано. Преди няколко дни Мендони публично коментира случая с Лигнадис, но бе категорична, че няма официална жалба срещу него и че той няма да подаде оставка.

Именно заради противоречивата позиция на министъра на културата по случая „Лигнадис“ евродепутатката Елиза Воземберг беше първият политик от управляващата “Нова демокрация”, който поиска оставката на Мендони.

Очаква се гръцката прокуратура да започне да призовава свидетели през следващата седмица, а все по-голям брой артисти през последните седмици публично потвърждават, че в миналото са били тормозени сексуално от известни актьори.  

 


Етикети Гърция

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още