Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сенатори искат от Байдън да изгони 300 руски дипломати

Свят

Сенатори искат от Байдън да изгони 300 руски дипломати

Сенатори искат от Байдън да изгони 300 руски дипломати - Tribune.bg
Снимка:

Водещи американски сенатори призоваха администрацията да обмисли изгонването на до 300 руски дипломати, ако Москва не издаде повече визи за служители на дипломатически мисии на САЩ, предаде АФП.

Съединените щати протестираха, след като на 1 август Москва забрани на посолствата да наемат персонал от Русия или трети страни, което принуди Вашингтон да уволни почти 200 местни служители от мисии на територията на Русия.

В писмо до президента Джо Байдън двама сенатори от Демократическата партия и двама от Републиканската партия казват, че Русия отдавна причислява местния персонал, когато изчислява броя на разрешените американски дипломати.

В резултат към момента 400 руски дипломати са базирани в САЩ срещу около 100 американски в Русия, посочват те.

„Такава непропорционалност на дипломатическото присъствие е неприемлива“, пишат сенаторите, след които са Боб Менендес – председател на сенатската комисия по външна политика и Марк Рубио – водещ републикански представител.

„Русия трябва да издаде достатъчно на брой визи, за да постигне паритет в броя на американските дипломати в Русия и на руските в САЩ. Ако не бъдат предприети такива мерки, настояваме да започне изгонване на руски дипломати за постигане на паритет“.

Сенаторите посочват още, че уволняването на местния персонал пречи за обслужване на американските консулски нужди и на политическите интереси на САЩ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати