Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Северен поток“ отново работи

Свят

„Северен поток“ отново работи

Северен поток отново работи - Tribune.bg
Снимка:

Все още не е ясно какво е количеството на доставяното синьо гориво

Газопроводът „Северен поток“, който свързва Русия с Германия, беше пуснат отново след 10-дневен ремонт, съобщи операторът му за АФП.

„Работи“, заяви говорител на „Северен поток“, без да уточнява количеството на доставяния газ.

Германското правителство се опасяваше, че газопроводът няма да бъде отворен отново от Москва след планираната ремонтна дейност.

Днес сутринта руският газ отново започна да постъпва в Германия по „Северен поток“ след техническите дейности по тръбопровода, които продължават от 11 юли. Това съобщи информационна агенция DPA, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream AG.

Въпреки това компанията заяви, че ще мине известно време, преди тръбопроводът да заработи с пълен капацитет. Представител на Nord Stream AG заяви, че обявените днес обеми газ съответстват на тези, доставяни от „Северен поток“ непосредствено преди профилактиката - около 67 милиона кубически метра на ден. Това отговаря на около 40% от капацитета на тръбопровода.

Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция (германският регулатор), заяви в сряда, че газопроводът „Северен поток“ ще достави 530 GWh газ в четвъртък; това е около 30% от капацитета му. Той написа това на страницата си в Twitter. От своя страна германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква да транспортира газ на нивата отпреди ремонта (40% от пропускателната способност).

От средата на юни „Северен поток“ работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради късното връщане на газова турбина на Siemens след ремонт заради канадските санкции срещу Русия.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че ако Русия не получи обратно турбината за „Северен поток“, по трасето ще могат да се изпомпват само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м. Той обърна внимание на факта, че в края на юли „друга машина трябва да бъде изпратена за ремонт“.

В същото време „Газпром“ не е получил никакви документи от Siemens относно връщането на газотурбинния двигател и е изпратил ново искане до германската компания. Руският холдинг отбеляза, че връщането на турбината под санкции и последващият ремонт на други двигатели влияят на безопасната експлоатация на „Северен поток“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети