Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Северна Корея обиди президента на САЩ: Безпардонен и непостоянен старец

Свят

Северна Корея обиди президента на САЩ: Безпардонен и непостоянен старец

Снимка:

Поводът - туит на Тръмп, че Ким Чен-ун има какво да губи, ако действа враждебно

Северна Корея обиди президента на САЩ Доналд Тръмп отново в понеделник, като го нарече „безпардонен и непостоянен старец”. Пхенян обвини американския президент в „блъфиране“ в момент, в който страната усилва натиска върху Вашингтон заради зациклилите ядрени преговори. Северна Корея е засегната от туит на американския президент, който преди дни коментира, че „Ким Чен-ун е прекалено умен и има твърде много да губи, всъщност всичко, ако действа враждебно... Северна Корея, под ръководството на Ким Чен-ун, има огромен икономически потенциал, но трябва да денуклеарнизира, както е обещано”.

Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун  се впуснаха във взаимни обиди и заплахи за опустошения през 2017 г., покачвайки напрежението преди дипломатическо сближаване през следващата година. Пхенян постави на Вашингтон срок до края на годината за предложения за нови отстъпки при блокираните ядрени преговори и заяви, че ще предприеме неопределен „нов път“, ако не се случи нищо приемливо. Преговорите за денуклеаризация са в застой след среща на върха през февруари в Ханой.

Тръмп посочи, че опцията за военни действия все още е на масата, омаловажавайки действията на Пхенян и заявявайки, че лидерът на Севера няма да иска да се намесва в предстоящите президентски избори в САЩ.

„Ще се изненадам, ако Северна Корея се държи враждебно“, заяви Тръмп в събота. Но от името на Пхенян Ким Йон Чхол заклейми „странните думи и изрази“ на Тръмп.

„Той е раздразнителен стар човек, лишен от търпение. Щом като е такъв безпардонен и непостоянен стар човек, може да дойде време, когато няма да можем да го наречем другояче освен изкуфял старец. Има твърде много неща, които Тръмп не знае за Северна Корея. Ние нямаме какво повече да губим. Макар че САЩ могат да вземат още много от нас, те никога няма да могат да ни отнемат силното чувство за самоуважение, могъщество и негодувание спрямо САЩ”, посочи висшият севернокорейският служител Ким Йон Чхол.

Северът вдигна напрежението през последните месеци с поредица от твърдения и множество тестове на оръжие - включително „много важен тест“ на ключовия му сателитен изстрелвач през уикенда - с наближаването на срока за преговори. Друг висш севернокорейски служител посочи миналата седмица, че какъв подарък ще получат САЩ за Коледа, ще зависи изцяло от действията на Вашингтон.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив