Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Северна Македония с остър тон: Ще продължим натиска върху България

Свят

Северна Македония с остър тон: Ще продължим натиска върху България

Северна Македония с остър тон: Ще продължим натиска върху България - Tribune.bg
Снимка:

Македонският министър на външните работи Буяр Османи призова за повече натиск върху България с цел РС Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз.

„Трябва да продължим с напрежението и поставянето на кратки срокове. Ние сме напълно готови и имаме право да извършим натиск върху България и ЕС", каза Османи пред местната "ТВ 24". По повод казаното от българския премиер Кирил Петков, че през следващите 6 месеци трябва да има напредък в двустранните ни отношения Османи изрази недоволството си от този "дълъг период".

„Шест месеца са прекалено дълъг период при сегашната ситуация, в която се намира региона. Има много открити въпроси. За нас този период не е подходящ. Трябва да седнем с Петков и да разговаряме какво означава този период. Подобен подход трябваше да има много отдавна. Първото междуправителствено заседание с нищо не се различава от останалите. Нямаше нужда целият регион да бъде превръщан в заложник", каза още той. Според него "единственият проблем е неодобрението на преговорната рамка от страна на България, която оспорвала някой моменти от нея".

Буяр Османи каза, че по време на среща на "Съвета по Общи въпроси" вчера "не е бил повдиган въпроса за грешното тълкуване на историята и за първи път България не е посочила нито една вина на РСМ"

На провелия се снощи в Брюксел Съвет „Общи въпроси“ България препотвърди позицията си относно началото на преговорите за присъединяване на РС Македония към Европейския съюз, съобщава БГНЕС.

Страната ни потвърди, че не може да одобри проекта на преговорна рамка и определяне на краен срок за свикване на първа Междуправителствена конференция с Република Северна Македония, тъй като изискванията на националната Рамкова позиция, подкрепена с Декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По настояване на България Съветът потвърди, че цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. е част от присъединителния процес.

Постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров, който ръководи българската делегация за участие в редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“, изрази готовността на България да продължи прекия диалог със Скопие с оглед намиране на решение на възникналите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на Договора и защитата правата на гражданите с българско самосъзнание. България потвърди, че подкрепя консенсуса за приемане на Преговорната рамка и свикване на първа Междуправителствена конференция с Албания въз основа на собствените й заслуги. Страната ни остава ангажирана с европейската перспектива на шестте държави от Западните Балкани и Турция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати