Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Северна Македония ще избира между Пендаровски и Давкова на балотажа

Свят

Северна Македония ще избира между Пендаровски и Давкова на балотажа

Северна Македония ще избира между Пендаровски и Давкова на балотажа - Tribune.bg
Снимка:

Разликата помежду им на първия тур е под 2%

Според предварителните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на Република Северна Македония, кандидатът на управляващата партия СДСМ Стево Пендаровски и кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова отиват на втори тур в надпреварата за президент на страната, съобщава БГНЕС.

Според последните резултати Пендаровски води с 42,42% от гласовете пред Силяновска-Давкова с 40,85%. Кандидатът на Алиансът за албанците, Блерим Река, изостана от надпреварата със значителна разлика.

Това означава, че на вторият тур от президентските избори гласовете на албанците ще имат решаващо значение накъде ще наклонят везните.

От 1 808 131 имащи право на глас македонски граждани, гласували са 716 828.

Те гласуваха в 3 480 избирателни секции.

Според първоначалните оценки на ДИК, Министерството на вътрешните работи и наблюдателите, изборният ден е преминал мирно и без проблеми.

В първия кръг, победител може да бъде кандидат, който е спечелил мнозинство от гласовете от общия брой на избирателите, или 904 066 гласа.

Съгласно член 81 от Конституцията, ако в първия кръг никой не получи необходимото мнозинство, двамата кандидати, спечелили най-много гласове в първия тур, ще отидат във втория.

Вторият кръг на гласуване се провежда в рамките на 14 дни от края на първия кръг на гласуване, в този случай на 5 май. Кандидатът, който спечели мнозинството от гласовете, ще бъде избран за президент, ако над 40% от регистрираните гласоподаватели дадат гласа си в избирателните секции, т.е. 723 253 избиратели.

Ако във втория кръг нито един от двамата кандидати не е получил необходимия брой гласове, цялата изборна процедура се повтаря.

Президентските избори бяха наблюдавани от 3150 местни и 419 чуждестранни наблюдатели.

Кандидатурата на Пендаровски беше издигната от управляващия социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и коалиционния му партньор Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.

През 2014 г. университетският преподавател Стево Пендаровски, с опит като съветник и председател на избирателната комисия, се изправи срещу Георге Иванов в президентската надпревара в Северна Македония и загуби. На сегашните избори 55-годишният Пендаровски представлява не само избирателите на СДСМ, партията на премиера Зоран Заев, а и тези на ДУИ, най-голямата етническа албанска партия в страната и коалиционен партньор на Заев.

„Аз ще бъда президент, ще бъда на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм“, каза Пендаровски.

Гордана Смиляновска-Давкова е кандидатът, издигнат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Юрист по образование, тя се обявява срещу закона за разширяване употребата на албанския език. Това едва ли е зарадвало албанците, а те не са от късопаметните. Освен това кандидат-президентът е срещу Преспанското споразумение, което сложи край на близо 30-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

„Нашата победа означава поражение на немакедонската, ненационалната и антимакедонската политика, ако изобщо това може да се нарече политика“, подчерта тя на предизборен митинг.

Това са 6-ти президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети