Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Севернокорейски хакери са проникнали в компютърните мрежи на голям руски разработчик на ракети

Свят

Севернокорейски хакери са проникнали в компютърните мрежи на голям руски разработчик на ракети

Севернокорейски хакери са проникнали в компютърните мрежи на голям руски разработчик на ракети - Tribune.bg
Снимка:

Елитна група от севернокорейски хакери тайно е проникнала в компютърните мрежи на голям руски разработчик на ракети, твърди Ройтерс.

Техните действие са продължили поне пет месеца, показва техническия анализ на сигурността. Експертите по сигурността наричат групата ScarCruft или Lazarus. Хакерите тайно са инсталирали скрити цифрови „задни вратички“ в системи в NPO Mashinostroyeniya – компания за разработка на ракети, базирана в Реутов - малък град в покрайнините на Москва.

Ройтерс пише, че не може да се потвърди дали са взети данни и каква информация е била прегледана по време на пробива.

В месеците след дигиталния пробив Пхенян обяви напредък в работата си по разработването на балистични ракети, но все още не е ясно дали това е свързано с хакерския пробив.

Експертите казват, че инцидентът показва как Северна Корея извършва шпионаж дори спрямо съюзници - като Русия, в опит да придобие военни технологии.

Новината за хакерската атака идва малко след посещение в Пхенян миналия месец от руския министър на отбраната Сергей Шойгу за 70-ата годишнина от Корейската война. Това е първото посещение на руски министър на отбраната в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Компанията, известна като NPO Mash, е действала като пионер в разработването на хиперзвукови ракети, сателитни технологии и балистични оръжия от по-ново поколение, според експерти по ракети – три области от голям интерес за Северна Корея, откакто се зае с мисията си да създаде Междуконтинентална балистична ракета (ICBM), способна да удари континенталната част на Съединените щати.

Според техническите данни проникването е започнало в края на 2021 г. и е продължило до май 2022 г., когато според вътрешната комуникация в компанията, прегледана от Ройтерс, ИТ инженерите са засекли активността на хакерите.

NPO Mash стана известна по време на Студената война като водещ производител на сателити за руската космическа програма и като доставчик на крилати ракети.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети