Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шарл Мишел: Китай и Русия да не подвеждат, Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели

Свят

Шарл Мишел: Китай и Русия да не подвеждат, Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Китай и Русия да не подвеждат, Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели - Tribune.bg
Снимка:

Шарл Мишел защити силно критикуваната европейска стратегия за ваксинация срещу Covid-19, като подчерта, че Брюксел ще споделя ваксини със света и „няма да ги използва за пропагандни цели“.

„Не бива да се оставяме да бъдем подвеждани от Китай и Русия, двата режима с по-малко желателни ценности от нашия, докато те организират силно ограничени, но широко разгласени операции за снабдяване с ваксини на други“, каза председателят на Европейския съвет, цитиран в Ройтерс.

Откровените коментари дойдоха, когато 27-те държави-членки на ЕС се борят да постигнат плана за имунизация на 70% от възрастните до средата на септември. Началото му през първите три месеца на тази година бе белязано от сериозна критика към Брюксел за справянето с колективна покупка на дози ваксини, които до голяма степен не бяха доставени. Стратегията беше подкрепена от държавите-членки и проведена от Европейската комисия. Голяма част от първоначалния недостиг на доставки се дължи на това, че англо-шведската компания AstraZeneca не изпълни графика си за доставка в Европейския съюз. Някои държави-членки, сред които Унгария, Чехия и Словакия, все повече се стремят към ваксини, които не са одобрени от регулаторния орган на ЕС, EMA, да запълнят празнината, по-специално с руската Спутник V и ваксини от Китай. EMA разглежда доколко ефективна и безопасна е Спутник V, а италианско-швейцарската фармацевтична компания Adienne се съгласи да я произвежда в Италия.

Мишел обаче посочи, че не желае да я добави към портфолиото си от ваксини, което се очаква да достави 2,6 милиарда дози през тази и следващата година. Представители на ЕС вярват, че Русия и Китай се опитват да спечелят политически точки и да разширят влиянието си, като бързат да доставят ваксините си, преди те да бъдат строго проверени от регулаторите. Мишел каза, че ЕС, за разлика от това, „активно насърчава своите ценности“, като инвестира рано в разработването на ваксини за Covid-19 и е основният двигател на механизма Covax за доставяне на дози в по-бедните страни.

„Без Европа не би било възможно да се разработят и произведат няколко вида ваксини за по-малко от една година,“ каза той.

Мишел също каза, че въпреки че Европейският съюз разполага с механизъм за наблюдение - и ако е необходимо, за блокиране – на износа на ваксини извън блока, той е „шокиран да чуе обвиненията във „ваксинен национализъм“ срещу ЕС“.

„ЕС никога не е спирал износа“, каза той, докато „Обединеното кралство и САЩ наложиха категорична забрана за износ на ваксини или ваксинационни компоненти, произведени на тяхна територия"“, заключи той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети