Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шарл Мишел срещу участието на Урсула фон дер Лайен в неформалната среща на ЕС

Свят

Шарл Мишел срещу участието на Урсула фон дер Лайен в неформалната среща на ЕС

Шарл Мишел срещу участието на Урсула фон дер Лайен в неформалната среща на ЕС - Tribune.bg

В разговори с лидерите на страните от ЕС и техните помощници Мишел е предложил шефката на ЕК да бъде изключена от срещата на 17 юни, на която държавните и правителствени ръководители ще обсъдят висшите постове в Съюза, пише "Политико". Авторите тълкуват това като опит на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да държи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настрана от разговори за собствените ѝ работа и бъдещи перспективи.

Горчивото съперничество между двамата високопоставени служители - може би най-добре олицетворено от скандала "Дивангейт", в който очевидният опит на Мишел да измести Фон дер Лайен по време на посещение в Турция го накара да изглежда сексистки и непохватен - е дългогодишен дипломатически срам за ЕС.

Сега от Шарл Мишел зависи да реши кой може да се присъедини към вечерята с лидерите, като се има предвид, че събитието на 17 юни е неформална среща на върха.

Няколко европейски столици смятат, че Мишел се опитва да се отърве от Фон дер Лайен в края на техните мандати, като се опитва да осуети потенциалното ѝ преизбиране за председател на ЕК.

В разговори с европейски лидери и техни помощници Мишел е предложил Фон дер Лайен да бъде изключена от срещата, тъй като тя е водещият кандидат на Европейската народна партия и се надява да получи втори мандат като шеф на Европейската комисия.

Лидерите трябва да се споразумеят за следващите председатели на Европейската комисия, Европейския съвет (настоящата длъжност на Мишел) и Европейския парламент (въпреки че парламентът гласува собственото си ръководство), както и за следващия ръководител на външната политика.

Някои подозират, че Мишел крои схема, за да влезе в надпреварата за най-високите постове като следващ ръководител на външната политика на ЕС.

"Ако иска да я изгони от стаята, трябва да изгони и себе си", подчерта дипломат от ЕС.

Настоящата дилема е безпрецедентна. Откакто през 2014 г. беше приета идеята за система с водещи кандидати, не е имало настоящ председател на Европейската комисия, който да се кандидатира за втори мандат.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Шарл Мишел, ЕС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати