Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шефът на Бундесбанк се оттегля с едно последно предупреждение за инфлация

Свят

Шефът на Бундесбанк се оттегля с едно последно предупреждение за инфлация

Снимка:

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман напуска поста си на 31 декември, съобщи Ройтерс. Той е начело на централната банка на Германия от май 2011 г., а преди това бе съветник на канцлера Ангела Меркел.

Финансистът е критик на твърде леката парична политика на Европейската централна банка/ЕЦБ/. Очаква се новото германско правителство да избере по -малко конфронтационен наследник, защото като член на Управителния съвет на ЕЦБ Вайдман често е в малцинство.

Президентът на Бундесбанк вече е информирал президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер, че ще напусне по лични причини. Това става само дни след като ЕЦБ взе решение за прекратяване на стимула от ерата на пандемията, който възстанови растежа, но също така изтласка инфлацията до най-високия си процент за повече от десетилетие.

Като член на Управителния съвет на ЕЦБ, Вайдман  предупреждава за инфлационните рискове в прощалното си послание до служителите на Бундесбанк.

„Ще бъде необходимо да не се разглеждат едностранно рисковете от дефлация, но и да не се изпускат от поглед и потенциалните инфлационни рискове“, смята финансистът.

Наблюдателите на ЕЦБ посочват, че сред потенциалните нови шефове на Бундесбанк са Клаудия Бух, сега заместник на Вайдман, икономистите Фолкер Виланд, Марсел Фратчер, Ларс Фелд и Ларс Хендрик Рьолер и настоящ главен икономист на Бундесбанк Йенс Улбрих.

Изабел Шнабел, член на Управителния съвет на Европейската централна банка, също е потенциален наследник, въпреки че ще трябва да напусне сегашната си позиция, която според някои е високопоставена.

След като пое Бундесбанк през май 2011 г., когато избухна дълговата криза в еврозоната, Вайдман често гласува против политическите ходове на президентите на ЕЦБ Марио Драги и Кристин Лагард. През юли 53-годишният финансист беше сред малкото политици, които се противопоставиха на обещанието на Европейската централна банка да поддържа лихвените проценти на рекордно ниски нива, докато инфлацията се стабилизира на 2%.

„Уважавам решението на Йенс Вайдман да се оттегли от поста си в края на тази година след повече от 10 години трудов стаж, но също така дълбоко съжалявам за това”, изтъкна президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Самият Вайдман отбелязва в прощалното писмо до колегите си в Бундесбанк, че е стигнал до заключението, че над 10 години са добър период от време, след който следва да обърне нова страница за Бундесбанк и за себе си.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема