Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шефът на СЗО: Да се разследва дали COVID не е изпуснат от лаборатория

Свят

Шефът на СЗО: Да се разследва дали COVID не е изпуснат от лаборатория

Шефът на СЗО: Да се разследва дали COVID не е изпуснат от лаборатория - Tribune.bg
Снимка:

Ден по-рано от организацията посочиха, че е много вероятно вирусът да е пренесен от междинно животно

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус поиска ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде Франс прес.

Гебрейесус разкритикува и липсата на достъп до необработени данни за международните експерти по време на тяхното разследване в Китай за произхода на пандемията.

Експертите проведоха разследването си през януари и февруари. Те казаха след това, че хипотезата за изпускане на вируса от лаборатория, е най-малко вероятната.

„Въпреки че съжаляваме за късния старт на разследването, забавянето на разполагането на експерти в Китай и ограничената наличност на проби и данни, „от времето на началото на пандемията", считаме свършената работа за полезна първа стъпка“, се казва в изявление на ЕС.

Двайсет и седемте държави членки обаче настояват за „необходимостта от продължаване на разследванията, за да се проучи произходът на вируса и начинът, по който той е стигнал до хората“.

Ден по-рано бяха представени изводите от доклад на СЗО, подготвен след разследване в китайския град Ухан. В него беше посочено, че с много голяма вероятност коронавирусът се е появил при прилепите и е достигнал човека чрез междинно животно.

Ръководителят на Световната здравна организация обаче уточни, че заключенията в доклада не са категорични.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети