Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шенген отваря границите напълно в края на юни

Свят

Шенген отваря границите напълно в края на юни

Шенген отваря границите напълно в края на юни - Tribune.bg
Снимка:

ЕС ще се върне към пълноценното функциониране на Шенгенското пространство не по-късно от края на юни. Това обяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след заседание на Съвета на ЕС във формат на видеоконференция.

"Ще се върнем към пълноценното функциониране на Шенгенската зона не по-късно от края на юни", каза тя.

Според Йохансон, Европейската комисия препоръчва държавите-членки на ЕС да започнат да отварят външните граници на общността в началото на юли. „Трябва да помислим за възстановяване на пътуването до началото на юли“, каза тя.

По-рано държавният секретар на хърватското Министерство на вътрешните работи Терезия Грас каза, че се препоръчва да се удължи затварянето на външните граници на страните-членки на ЕС с още две седмици, тоест до края на юни.

"Засегнахме перспективите за премахване на ограниченията на външните граници. Беше предложено да се удължи затварянето на границите за трети страни до края на месеца", каза тя.

Според Грас повечето държави от ЕС ще отворят вътрешни граници от 15 юни, останалите до края на месеца.

"Всички министри се съгласиха, че премахването на контрола по вътрешните граници е обща цел. Повечето държави ще ги отворят до 15 юни, други ще последват примера им до края на месеца, което, разбира се, зависи и от епидемиологичната ситуация", каза тя.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати