Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шолц осъди желанието на Путин да "диктува" мира в Украйна

Свят

Шолц осъди желанието на Путин да "диктува" мира в Украйна

Шолц осъди желанието на Путин да диктува мира в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Германският канцлер Олаф Шолц осъди исканията на руския президент Владимир Путин за преговори с Украйна, като заяви, че те са равносилни на "диктуване" на мира, предаде АФП.

"Това, от което се нуждаем, не е диктуван мир, а справедлив и равноправен мир, който отчита целостта и суверенитета на Украйна", заяви лидерът в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия.

"Това, което той предлага, в крайна сметка е да запише в текстовете един империалистически набег", критикува канцлерът, който този уикенд участва в Швейцария в голяма конференция за мира в Украйна.

В конференцията ще участват десетки държавни и правителствени ръководители, но не и Русия.

Олаф Шолц определи срещата като "важна първа стъпка".

"Основните въпроси все още няма да бъдат решени. Но са положени основите за постигане на напредък по основните въпроси, може би на друга конференция", добави той.

Руският президент Владимир Путин постави капитулацията на Украйна като фактическо условие за преговори. Той поиска от Киев да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО и да изтегли силите си от областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, за които претендира Русия.

Олаф Шолц смяташе, че предложението на Путин преди срещата на върха в Швейцария също е имало за цел да отслаби обществената подкрепа за помощта за Украйна. "Няма съмнение, че това е насочено към вътрешната политика на различните държави", каза той по ARD.

Владимир Путин "знае, че има много граждани, които искат да видят мирно развитие. И затова той иска да заличи и прикрие факта, че той е този, който започна една жестока война и я продължава безотказно".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати