Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Шпигел“: Сърбия при Вучич е същата като тази при диктатора Милошевич

Свят

„Шпигел“: Сърбия при Вучич е същата като тази при диктатора Милошевич

Шпигел: Сърбия при Вучич е същата като тази при диктатора Милошевич - Tribune.bg
Снимка:

Дори по време на диктатора Слободан Милошевич, когато сегашният президент Александър Вучич бе министър на информацията и краен военолюбив политик, Сърбия бе сред най-големите центрове за трафик на оръжие и контрабанда в Югоизточна Европа. Днес, няма никаква промяна. Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС, представлява риск в областта на сигурността за Евросъюза и този факт не трябва да се подценява.

Това се казва в публикация на авторитетното германско списание „Шпигел“ по повод последната оръжейна афера „Крушик“, в която е забъркан вътрешният министър Небойша Стефанович и неговият баща. Според изданието аферата „Крушик“ доказва, че „корупцията и организираната престъпност получават подкрепата на най-високо ниво и са всекидневна практика в Сърбия и поради тази причина Сърбия е риск за ЕС.“

„Държавната компания „Крушик“, произвеждаща артилерийски боеприпаси, гранати и мини е продавала оръжие на много ниска цена от 2017 г. на частната компания ГИМ, която ги продава в чужбина с голяма печалба. Един от търговците на ГИМ е бащата на вътрешния министър Бранко Стефанович. Той е бил назначен като юридически съветник в ГИМ“, припомня „Шпигел“ аферата, която тресе съседна Сърбия повече от месец.

Публикацията е илюстрована със снимка, на която се виждат Александър Вучич и Небойша Стефанович, а под нея пише: Участници в нелегална търговия с оръжие?

„Много вероятно е сръбските власти, включително и президентът, да са замесени в нелегалните сделки с оръжие, но подобно нещо рядко се доказва. В случая с „Крушик“ обаче нещата са различни. Служителят на фирмата Александър Обрадович изцяло документира корупционната практика. За много хора в Сърбия Обрадович символизира съпротивата срещу мощната държавна мафия“, се казва още в статията на авторитетното издание.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати