Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Си Дзинпин призова световните сили да посредничат между Русия и Украйна

Свят

Си Дзинпин призова световните сили да посредничат между Русия и Украйна

Си Дзинпин призова световните сили да посредничат между Русия и Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред гостуващия унгарски лидер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да започнат отново "преки мирни преговори", предаде държавната телевизия CCTV.

„Международната общност трябва да създаде условия и да окаже помощ на двете страни да възобновят прекия диалог и преговорите", каза Си и добави: "Само когато всички големи сили упражняват положителна, а не отрицателна енергия, зората на прекратяване на огъня в този конфликт може да се появи възможно най-скоро.“

Орбан, който наскоро посети Москва и Киев, заяви по-рано, че необявеното му пътуване до китайската столица е "Мирна мисия 3.0".

Посещението идва ден преди срещата на върха на НАТО по случай 75-ата годишнина от създаването й. Войната в Украйна ще доминира в дискусиите.

CCTV съобщи, че разговорите на Си и Орбан "са били насочени към задълбочена комуникация по украинската криза".

„Си Дзинпин оцени високо усилията на Орбан за насърчаване на политическо решение на украинската криза и подробно изложи възгледите и предложенията на Китай", се казва в репортажа.

„В момента вниманието е насочено към спазването на трите принципа "без пренасяне на бойното поле, без ескалация на войната и без подклаждане на огъня от всички страни", за да се охлади ситуацията възможно най-скоро“, подчерта китайският президент.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати