Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скандал в РСМ: Димитров няма да е в новия кабинет заради позицията му по спора с България

Свят

Скандал в РСМ: Димитров няма да е в новия кабинет заради позицията му по спора с България

Снимка:

Той твърди, че е отказал посланически пост във Вашингтон, защото целта е била да му се запуши устата

Скандал се заформи в РСМ след думите на вицепремиера по европейските въпроси в македонското правителство Никола Димитров. На пресконференция днес заяви, че няма да е част от новия кабинет на Димитър Ковачевски. Не той самият обаче се оттеглил, а пречка се е оказала позицията му по спора с България.

Димитров подчерта, че е в нечий интерес както в страната, така и в чужбина, той да не е част от правителството, но и да не бъде у дома, поради което, както посочи той, е получил предложение за посланическа позиция, което той е отхвърлил.

„Искам да отрека, че сам съм се оттеглил. Това не е вярно. Аз не съм човек, който се оттегля от битки. Не подадох оставка, защото се чувствам отговорен и смятах, че позициите, които застъпвах в преговорния процес с България, са правилни и е важно да ги запазя. Имаше сериозна вътрешна битка, особено през последната година, по отношение на определянето на националните позиции, имайки предвид самата същност на проблема, но и стратегията, тоест хода на самите преговори. Тази битка не беше тайна. Разликите личаха както в публичните послания, така и в публичните изяви“, каза Димитров на днешната пресконференция, цитирана в БГНЕС.

Димитров твърди, че е отказал и посланически пост във Вашингтон, защото целта е била да му се запуши устата.

„Знаете, че мнозина в съседство ще бъдат също толкова щастливи да се отърват от мен, тъй като ме нарекоха вирус, по-опасен от COVID. Но, както казах тогава, няма ваксина срещу вируса на идеалите и принципите и точно този опит да отнемат гласа ми у дома прави моят мотив да остана още по-голям“, каза Димитров.

„Няма положителни промени в българската позиция към РС Македония, заяви още вицепремиерът по европейски въпроси.

„И в съседна София има комплексен политически контекст и различни актьори. Заключенията затвърдиха по някакъв начин статуквото, тъй като потвърдиха декларацията на българския парламент и рамковата позиция на тяхното правителство. Този документ е неприличен, нецивилизован и обиден, особено за македонския народ, защото говори за етноинженерство и т.н., все едно в историята има естествен и изкуствен начин за създаване на нации. Опитът за изостряне на позицията може да се е провалил по отношение споменаването на българската общност в преамбюла на нашата Конституция и искането това да стане преди началото на преговорите за присъединяване. Това го няма в заключенията. Позициите обаче се запазват такива, каквито бяха в самото начало”, каза Димитров.

Според него, като държава, но и като граждани и като нация трябва да се запитаме дали е разумно, дали е мъдро да се изразходва толкова много енергия за този въпрос. Той заяви, че никога не е получил ясен отговор на въпроса, какво не е изпълнила македонската страна.

Димитров заяви още, че няма доверие на някои членове на правителството, по специално на външния министър Буяр Османи.

Последва незабавна реакция на кабинета в РСМ. „Ако Димитров е бил против някоя от позициите, които изградихме заедно, е честно заради хората да го каже и да обясни защо, тъй като иначе остава само впечатлението, че липсата на присъствието му в бъдещото управление е причината за такива неточни и спекулативни публични твърдения с цел да се предизвика недоверие към управляващите”, се казва в съобщението на македонското правителство.  

 

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема