Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скандално посещение при шиитските милиции в Ирак на атакувалата България евродепутатка Клеър Дейли

Свят

Скандално посещение при шиитските милиции в Ирак на атакувалата България евродепутатка Клеър Дейли

Снимка:

Пътуването не ни представлява, категорчни бяха от ЕП

Пътуване на двама ирландски членове на Европейския парламент - Клеър Дейли и Мик Уолас, до централата на бригадата на „Хешед ал Шааби“ в Ирак, където са разкритикували американската външна политика в региона, е използвано във видеоклип в YouTube за популяризиране на групата, съобщава „The journal“.

Миналата година на 101 ден на протестите у нас Клеър Дейли посети София и успя да се снима с демонстрантите, както и да изтъкне в разговор с „Отровното трио“, че не вярва протестите да са платени от олигарси. Ирландската депутатка обвини правителството, че са злоупотребили с властта и окуражи протестиращите като цитира Ганди – „Първо те пренебрегват, после се борят с теб и накрая побеждаваш“.

Предполага се, че пътуването на двамата евродепутати до Ирак се е състояло само седмици след въздушните удари на САЩ, които са ударили пет от базите на въпросните милиции.

Пентагонът редовно описва „Хешед ал Шааби“ като „подкрепяни от Иран бойни групи”. Състои се от между 50 и 70 отделни милиции, подкрепяни от Иран и известни още като Народни мобилизационни сили (ПМФ). Шиитските милиции, необвързани от правителството или правния надзор, бяха обвинени от Amnesty International в отвличане и убийство на цивилни. Едно християнско семейство, което избяга от Ирак след опит за отвличане, посочи членове на Хешед ал Шааби за свои агресори.

От разпространените на 30 март кадри в мрежата се вижда

как Уолъс и Дейли оглеждат стена, облицована със снимки на „мъченици“, преди да говорят пред камерата.

Говорител на Европейския парламент/ЕП/ е коментирал за „The Journal“, че посещението е организирано в частно качество, не е било част от официална делегация на ЕП и не представлява парламента.

За малко повече от седмица видеото с Клеър Дейли и Мик Уолас в Ирак е гледано над 11000 пъти.

„Те трябва да напуснат страната. Тук не трябва да има чужди сили“, посочва Уолъс, говорейки за американските войски в Ирак. Тя не е отговорила на молбата за коментар. По-нататък във видеото Дейли, облечена в хиджаб, изтъква пред камерата, че  „Хешед ал Шааби“ поддържа международното право.

От „The Journal“ напомнят, че миналата година тогавашният министър-председател на Ирак разпореди милициите на „Хешед ал Шааби“ да се интегрират с редовната армия; въпреки това нейните милиции все още са обвинени в експлоатация на паралелни системи за събиране на приходи извън закона, тероризиране на цивилни лица и нападение над техните политически врагове.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още