Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ски курортите във Франция могат да отворят без лифтовете

Свят

Ски курортите във Франция могат да отворят без лифтовете

Снимка:

Ски курортите във Франция могат да отворят за коледния празничен сезон, но ски лифтовете ще трябва да останат затворени, коментира премиерът на страната Жан Кастекс, цитиран от Франс прес.

Президентът Еманюел Макрон предупреди от своя страна, че рисковете от коронавирус правят "невъзможно" бързото възобновяване на зимните спортове. Той изрази надежда, че ограниченията могат да бъдат премахнати през януари.

350-те ски курорта във Франция посрещнаха на нож решението, като казват, че седмиците около Коледа и Нова година са решаващи за тяхното оцеляване, тъй като те представляват до една четвърт от годишните им приходи.

Кастекс каза, че отбелязването на празниците в планините все още е опция, но ски спускането - най-популярното забавление за тълпите френски и чуждестранни скиори на практика е изключено.

"Естествено, всеки може да пътува до курорти, за да се наслади на чистия въздух на нашите красиви планини и магазините, които ще работят, въпреки че баровете и ресторантите ще са затворени, както и всички ски лифтове и колективните инфраструктури“, обяви премиерът Кастекс.

Ски бягане, шейни и снегоходки са сред снежните занимания, които обикновено не изискват ползването на лифтовете.

Френският сектор за зимни спортове казва, че генерира около 11 милиарда евро приходи годишно и дава работа на 120 000 души през сезона.

Франция се стреми да премахне блокирането в цялата страна на 15 декември, като магазините имат разрешение да отворят врати още в събота след седмици на затваряне. Според здравните власти втората вирусна вълна е достигнала своя връх миналата седмица, като броят на новите случаи на инфектиране, на приемане в болница и на новите пациенти на интензивно лечение намаляват, докато смъртните данни са стабилизирани.

Президентът Макрон предупреди съгражданите си, че "ако не искат трето блокиране, трябва да активизират усилията си".

Френското правителството обяви, че ще се консултира със своите партньори от ЕС, за да координира датите за отваряне на ски курортите. Съседна Германия вече заяви, че ще търси сделка с европейски партньори за затваряне на ски пистите до началото на януари, като това я постави в курс на сблъсък с курортните оператори и Австрия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още