Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скок на сделките с имоти в Гърция заради предстоящо повишаване на таксите

Свят

Скок на сделките с имоти в Гърция заради предстоящо повишаване на таксите

Скок на сделките с имоти в Гърция заради предстоящо повишаване на таксите - Tribune.bg
Снимка:

Два пъти повече прехвърляния на имоти са регистрирали властите в Гърция този месец в сравнение с двата предходни месеца, съобщава bgnovini.eu. Данъчните в южната ни съседка отчитат повече от 1000 сделки на ден, докато през август и септември техният брой едва е бил не повече от 500 на ден. Много българи също се втурнаха да купуват имоти основно в Северна Гърция.

Новите облагаеми ставки на имоти, известни като „обективни стойности“, ще бъдат увеличени в повечето райони на Гърция от 1 януари. Те представляват основата, върху която там ще се плащат таксите върху сделките занапред. Именно това активизира много собственици да продадат активите си, за да си спестят няколко разходи, които ще скочат от следващата година.

Вълната от прехвърляне на имоти нараства и поради премахването на данъка за родителски дарения до 800 000 евро всяко и отлагането на задължителното прилагане на електронния идентификационен номер на всяка сграда до 1 януари.

„Ежедневните прехвърляния на имоти ще продължат да се увеличават с наближаването на края на годината“, твърдят големите нотариални кантори. По техни изчисления

промяната на обективните стойности ще оскъпи до 55% цените на имотите в зоните, като средното увеличение за страната ще достигне 19,5%.

Едно от най-големите регистрирани повишения е факт за три зони на остров Миконос. То възлиза на 229%, като от 1200 евро на квадратен метър, обективната им стойност на имотите вече се е покачила до 3 800 - 3 950 евро/кв.м.

Цените на имотите в област Атика, в която попада и столицата Атина, също ще се увеличат, като за Лагониси поскъпването ще е с 93%, за Мароуси -  54% и Халандри - 52%.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети