Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скопие настоява за „чист македонски език” в преговорната рамка с ЕС

Свят

Скопие настоява за „чист македонски език” в преговорната рамка с ЕС

Скопие настоява за чист македонски език в преговорната рамка с ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Няма промяна в позицията на македонското правителство относно френското предложение за преодоляване на спора с България след одобрението му от страна на всички държави-членки на ЕС. То, обаче, настоява в преговорната рамка да бъде записан „чист македонски език”.

Премиерът Димитър Ковачевски, както и външният министър Буяр Османи заявиха вчера, че няма да коментират френското предложение. Ковачевски подчерта, че то няма да бъде предмет на разговори, тъй като все още не е съгласуван от всички държави-членки на ЕС.

Министерството на външните работи има представа за предложението и най-опитните дипломати го анализират. Следи се и развитието в парламента на Република България. съобщи македонският министър-председател.

„Ако това предложение бъде прието там, когато бъде прието и когато бъде официално представено на Република Северна Македония, тогава е нормално то да подлежи на подробен анализ и да бъде споделено с институциите в страната, в съответствие с нашите разпоредби в законодателството”, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след срещата с коалиционните партньори.

На въпрос дали за държавата, независимо дали е част от френското предложение или не, е приемливо да се дефинира езикът чрез едностранни декларации от двете страни, Ковачевски отговори, че в преговорната рамка трябва да бъде записан чист македонски език.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати