Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скопие: Ветото на България е безотговорна геостратегическа грешка

Свят

Скопие: Ветото на България е безотговорна геостратегическа грешка

Снимка:

Подчертава се, че македонската национална идентичност не е била, не е и е невъзможно да бъде обект на преговори.

България наложи вето върху началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. По този начин София застана на пътя на нашата европейска интеграция, за което ЕС и всички други държави-членки поотделно, включително и България, потвърдиха, че напълно отговаряме на условията. Това се казва в изявление на македонското правителство.

„Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани, гарантирано от Устава на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, Договора от Лисабон като конституционна основа на ЕС и основните ценности на Конституцията на Република Северна Македония“, се казва в изявлението.

Подчертава се, че македонската национална идентичност не е била, не е и е невъзможно да бъде обект на преговори.

„Македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската идентичност. Те идват от миналото и в същото време са стълбове на нашето европейско бъдеще“, се казва в изявлението.

За съжаление, посочва се, процесът на разширяване като стратегическа цел на ЕС беше спрян от Република България като член на ЕС. Това е безотговорна и тежка геостратегическа грешка.

През март Съветът на ЕС, припомня се в изявлението, даде единодушна зелена светлина за началото на преговорите със Северна Македония. Всички държави-членки на ЕС се съгласиха с това, включително и България.

„Нашите резултати, капацитет и готовността ни да започнем преговори са безспорни. Неодобряването на рамката за преговори е в ущърб на основните принципи и ценности на Европейския съюз“, се казва още в  изявление на правителството.

Правителството на Северна Македония, както се посочва по-нататък, няма да позволи стагнация на вътрешните реформи. Напротив, подчертава кабинетът, ние ще ускорим темпото и ще увеличим предимството в демократичните реформи, които имаме в региона.

„Правителството остава на същия стратегически път. Осигурихме пълноправно членство в НАТО и ще придвижим страната към ЕС! Наше задължение е да изграждаме европейски стандарти у дома! Няма друг начин за нас, няма друга алтернатива. Бъдещето на Македония е европейско, се казва в изявлението.  


Коментари (10)

Магаре на мост КОГАТО РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ НЕ ВИ МИСЛИМ ЗЛОТО ,СИГУРНО ЩЕ Е КЪСНО...
08.12.2020 20:31 / Отговор
Karabas Barabas Ами щом мислят, че ветото на България е безотговорна геостратегическа грешка, що не скъсат дипломатическите си отношения с нас, а? Щом сме толкова лоши за тях, поне да има защо! Като не им харесва, да се оплачат на гърците! Или на албанците! Или на сърбите, на тях всичко им е в ред и веднага ще се втурнат да помагат на клетите македонци! Айде, у Вардаро!
08.12.2020 21:09 / Отговор
Българин Тези наистина ли са толкова тъпи? Да се самоопределят за каквито си искат, само да не крадат и фалшифицират историята ни! Целият "македонизъм" се крепи на антибългарска кампания! Нека си мислят с това комунистическо мислене че са за ЕС! Те още не са разбрали, когато Нидерландия, Дания, Франция , Германия ...започнат да налагат вето!
08.12.2020 21:21 / Отговор
Хайде стига с тази история. Разбира се, че е огромна грешка, тъй като правителството ни се ръководи от един мафиот и от шайка нацисти. Да си дават оставката тези боклуци.
08.12.2020 22:51 / Отговор
. . ? А бе ти от психодесните от Гей-парада ли си! Само от там се навъртат всякакви безродници! Явно и тебе те е правил някой "мафиот", че все един и същ тролски цикъл те тресе! Питай майка си , може и да го познава!
08.12.2020 23:16
мк Коритаров,ти ли си бе ,мекере с мекере
09.12.2020 00:27
ей боклук скоро ще заминете в небитието а сърбоманските боклуци в българската област МАКЕДОНИЯ ще гледат ЕС през крив макарон още 100год.
08.12.2020 23:16 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още