Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Скръб, предизвикателство и надежди след смъртта на Алексей Навални

Свят

Скръб, предизвикателство и надежди след смъртта на Алексей Навални

Скръб, предизвикателство и надежди след смъртта на Алексей Навални - Tribune.bg

Може да сте го пропуснали.

В своя 45-минутен новинарски бюлетин петък вечерта руската телевизия отдели 28 секунди в новините за Алексей Навални.

Смъртта му беше съобщена почти мимоходом.

Само 28 секунди за човека, който се превърна в най-видната опозиционна фигура в Русия и най-известният затворник в страната.

Алексей Навални всъщност е бил много неща: адвокат, блогър, борец срещу корупцията, политически активист - и винаги трън в очите на Кремъл, пише в свой анализ Би Би Си.

Не всички руснаци го подкрепиха. Но в продължение на десетилетие той беше единствената опозиционна фигура в Русия, способна да изведе голям брой протестиращи по улиците - в цялата страна - да бунтуват срещу правителството, да критикуват корупцията и да искат свободни и честни избори.

Ето защо Кремъл го видя като заплаха.

Навални имаше харизма и сила на характера, както и чувство за хумор и способност да вдъхновява - рядкост за руски политик.

Той също така разбра силата на интернет за предаване на посланията си . Той и екипът му продуцираха и качиха изключително изпипани документални филми, които хвърлиха светлина върху предполагаемата корупция по най-високите етажи на властта в Русия.

По това време властите явно искаха да избегнат превръщането на Навални в политически мъченик.

Следваха съдилища и физически нападения.

През 2017 г. зрението му беше увредено, когато беше напръскан със зелена антисептична боя. Три години по-късно в Сибир той е отровен с нервнопаралитичен агент и е транспортиран с хеликоптер до Германия за животоспасяващо лечение. Той оцеля и обвини Кремъл, че се опитва да го убие.

И все пак на следващата година - въпреки опасенията за безопасността му - той се върна в Русия.

Защо се върна?

Може би „политикът в него“ му казваше, че за да осъществи промяна у дома, той трябва да е в Русия. Но почти веднага се озова в затвора.

Сега Алексей Навални е мъртъв. Руските власти твърдят, че той е загубил съзнание след разходка в наказателна колония и че медицински екипи са се опитали, но не са успели, да го реанимират. Поддръжниците му са убедени, че това е политическо убийство.

Ще има ли политически последствия?

Основните опозиционни лидери в страната са или в изгнание, или в затвора. Със смъртта на Навални мрачните времена станаха още по-мрачни. Това вероятно ще деморализира още повече опонентите на Кремъл.

Западните лидери настояват президентът Владимир Путин да бъде подведен под отговорност и настояват за сериозни последствия за Кремъл.

За поддръжниците на Алексей Навални обмислянето на политическите последици от смъртта му не е техен приоритет в момента. Те са в траур.

До „Стената на скръбта“ в Москва - мемориал на жертвите на политическите репресии от епохата на Сталин - руснаци полагаха рози и карамфили и палиха свещи в памет на лидера на опозицията.

В страна, в която несъгласието е почти заглушено, за мнозина тук полагането на цветя е акт на смелост, пише още Стив Розенберг от Би Би Си.

„Видях новините на телефона си“, казва Михаил. „Първата ми реакция беше „Това е просто шега. Не може да е истина“. Но след това новините идваха все повече и повече и повече. И аз плаках един час."

„Бях с приятелите си [когато разбрах]“, казва Алина. „Бях сломена. Наистина си мислех, че това не може да се случи. Никога."

„Никога не сме предполагали, че това може да се случи“: това е фраза, която чувам толкова често от руснаци напоследък.

Полицията за борба с безредиците се опита да разчисти площада пред мемориала.

„Движете се. На никого не е позволено да се събира тук“, казва офицер.

„Имаме право да сме тук“, крещи жена. „Искаме да стоим тук и ще го направим. Тази улица не е ваша. Тя принадлежи на всички."

Започват арести и се чуват викове „Позор! Срам!“

Въпреки чувството на шок, хората все още се надяват на по-добро бъдеще, на различна Русия и това е техният лъч светлина в мрака.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати