Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След 30 години: Ирак и Саудитска Арабия отвориха границата си

Свят

След 30 години: Ирак и Саудитска Арабия отвориха границата си

Снимка:

Ирак и Саудитска Арабия отново отвориха границата в пустинята Арар за търговия след 3 десетилетия. Това беше съобщено от иракската граничната комисия и цитирано в информационните агенции по света.  Висши служители, включително иракският вътрешен министър и саудитския посланик в Ирак, пътуваха от Багдад, за да отворят официално Арар, където от сряда сутринта чакаха редица товарни камиони.

Граничният пункт Арар ще бъде отворен както за стоки, така и за хора за първи път откакто Рияд прекъсна дипломатическите отношения с Багдад през 1990 г. след инвазията на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин в Кувейт.

Връзките остават нестабилни от 90-те години на миналия век, но настоящият иракски премиер Мустафа ал Кадими има близки лични отношения със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Кадими трябваше да пътува до Саудитска Арабия като първото си чуждестранно пътуване като министър-председател през май, но посещението беше отменено в последния момент, когато саудитският крал Салман беше хоспитализиран.

Той все още не е пътувал, въпреки че иракските министри са посетили Рияд, за да се срещнат с колегите си, а миналата седмица саудитска делегация от най-високо ниво е пътувала до Багдад. Ирак вижда Арар като потенциална алтернатива на минаването през  Иран, откъдето Багдад вкарва голям дял от вноса си.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още