Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След мирната конференция: Всяка заплаха или употреба на ядрени оръжия е недопустима

Свят

След мирната конференция: Всяка заплаха или употреба на ядрени оръжия е недопустима

След мирната конференция: Всяка заплаха или употреба на ядрени оръжия е недопустима - Tribune.bg
Снимка:

„Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици“, се казва в заключителното комюнике на конференцията за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария, цитирано от Укринформ, цитирано от БТА.

В комюникето се посочва, че е проведен ползотворен, изчерпателен и конструктивен обмен на различни мнения относно пътищата към рамка за всеобхватен, справедлив и траен мир, основан на международното право, включително Устава на ООН.

Страните участнички заявиха ангажимента си да се въздържат от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички държави.

Държавите обявиха обща визия относно някои важни аспекти.

На първо място всяка употреба на ядрена енергия и ядрени инсталации трябва да бъде безопасна, сигурна, защитена и с мерки за опазване на околната среда. Украинските ядрени електроцентрали и инсталации трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна, в съответствие с принципите на МААЕ и под нейния надзор.

„Всяка заплаха или употреба на ядрени оръжия в контекста на продължаващата война срещу Украйна е недопустима“, пише в комюникето.

На второ място държавите се съгласиха, че глобалната продоволствена сигурност разчита на непрекъснатото производство и доставки на хранителни продукти, както и свободния транзит на стоки.

„Продоволствената сигурност не трябва да се превръща в оръжие по никакъв начин. Украинските селскостопански продукти трябва да се предоставят сигурно и свободно на заинтересованите трети държави“, се заявява в документа.

На трето място има съгласие, че всички военнопленници, включително всички депортирани и незаконно разселени украински деца, трябва да бъдат освободени чрез пълна размяна.

„Ето защо решихме да предприемем конкретни стъпки в бъдеще в горепосочените области с по-нататъшното участие на представители на всички страни“, се допълва в комюникето.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати