Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След мобилизацията: Руските „туристи“ във Финландия се удвоили, спират да ги приемат

Свят

След мобилизацията: Руските „туристи“ във Финландия се удвоили, спират да ги приемат

След мобилизацията: Руските туристи във Финландия се удвоили, спират да ги приемат - Tribune.bg
Снимка:

И Финландия забранява влизането на руснаци с шенгенски туристически визи

Хелзинки обяви, че ще „ограничи значително влизането на руски граждани“ през „следващите дни“, след като Финландия отбеляза наплив през източната си граница след заповедта на Русия за мобилизация.

„На тези, които пресичат границата само с цел туризъм, ще им бъде забранено да влизат“, заяви днес външният министър Пекка Хаависто пред репортери.

Това се отнася както за руснаци, пътуващи с туристически визи, издадени от Финландия, така и за туристически визи, издадени от всяка друга страна от Шенгенското пространство, каза Хаависто.

„Взехме за отправна точка практиката, създадена от Шенгенската система, да се отказва влизане на основание застрашаване на международните отношения“, каза Хаависто.

Броят на руснаците, влизащи във Финландия, се е удвоил - в четвъртък са влезли повече от 6000 руснаци - откакто Москва обяви мобилизация за войната в Украйна, заяви в петък пред АФП говорител на граничната агенция.

В четвъртък министър-председателят Сана Марин заяви, че „руският туризъм и пътувания трябва да бъдат спрени, включително транзитното преминаване през Финландия“.

Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха собствените си визови правила, оставяйки Финландия като последната съседна на Русия държава в ЕС, през която могат да преминават притежателите на шенгенски визи.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети