Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След предложението на ЕК за преименуване на Коледа: Папата сравни ЕС с нацисткия режим

Свят

След предложението на ЕК за преименуване на Коледа: Папата сравни ЕС с нацисткия режим

След предложението на ЕК за преименуване на Коледа: Папата сравни ЕС с нацисткия режим - Tribune.bg
Снимка:

Папа Франциск осъди опита на Европейския съюз да замени термина „коледен сезон“ с предполагаемо по-неутрални термини като „празничен сезон“. Той каза, че това е ход, който би могъл да бъде причислен към репресивен режим.

Европейската комисия публикува насока, в която се предлага терминът Коледа да се замени с „празничен сезон“, за да се обърне внимание и на други религиозни общности. Последва бурна реакция от Ватикана, пише РT.

Миналата седмица Европейската комисия направи обратен завой по отношение на замяната на термина „Коледа“ с по-неутралния термин „празници“ след бурни реакции на обществеността. Папа Франциск не се сдържа с думите си, когато осъди идеята, която според него е неразумна. Журналистите цитират думите на папата: „През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това“.

Водачът на Римокатолическата църква продължи: „Помислете за Наполеон: оттам... помислете за нацистката диктатура, комунистическата... това е модата на разводнения секуларизъм... но това е нещо, което постоянно не работи."

ЕС, добави понтификът, трябва да внимава да не „поеме по пътя на идеологическата колонизация“, тъй като в противен случай това би довело само до разцепление между членовете, което би довело до разпадането на целия блок: „Европейският съюз трябва да уважава всяка държава, както е структурирана, разнообразието от държави, а не да се стреми да я стандартизира“, каза той и добави, че ще сезира Брюксел в този конкретен случай.

Резолюцията за промяна на съществуващата формулировка се появи в ръководство за „интегративна комуникация“, което съветва бюрократите от ЕС как да направят своите послания по-разбираеми за малцинствените групи. „Коледа“ беше счетена за неподходяща, защото можеше да предизвика недоволство на последователите на религии, различни от християнството.

След това предложенията, публикувани в края на октомври по указание на еврокомисаря по въпросите на равенството Хелена Дали, бяха откроени от италианския вестник il Giornale в края на ноември.

Новината предизвика възмущение сред по-консерваторите. Държавният секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, дори описа това като опит за „унищожаване на нашите корени, християнското измерение на нашата Европа“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети