Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След решението да изпрати бронирани машини в Украйна: Гърция не вижда заплаха за сигурността

Свят

След решението да изпрати бронирани машини в Украйна: Гърция не вижда заплаха за сигурността

След решението да изпрати бронирани машини в Украйна: Гърция не вижда заплаха за сигурността - Tribune.bg
Снимка:

Гръцката опозиционна партия СИРИЗА възрази срещу липсата на официална информация относно споразумението между Гърция и Германия, подписано на 16 септември, за изпращане на бронирани машини в Украйна.

Според опозицията то застрашава сигурността на Гърция.

Съгласно споразумението Гърция ще изпрати на Украйна 40 свои бронирани машини, които Германия ще замени с 40 от собствения си по-стар военен парк. Споразумението е част от европейската помощ за Украйна след нахлуването на Русия.

„Нито има, нито ще има заплаха за сигурността на Гърция след споразумението“, заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос в парламента.

Министърът заяви, че в края на октомври ще поиска свикване на Постоянната комисия по национална отбрана и външни работи на парламента, за да запознае страните с подробностите. Идеята е заместващите машини от Германия да дойдат веднага, за да не се остави празнина в отбраната на Гърция. Засега първите 10 германски бронирани машини се очакват в Гърция от Германия около 21 октомври, а следващата партида ще пристигне след около месец.

Украинците са запознати с бронираните машини, които Гърция ще изпрати, тъй като те идват от Източна Германия и са руско производство, отбеляза министърът.

„Германските бронирани машини не са от най-нов технологичен клас, но са много по-добри и осъвременени от тези, които ние предоставяме“, каза Панайотопулос.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати