Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След решението на Русия: Кораби с украинско зърно спряха движение в Черно море

Свят

След решението на Русия: Кораби с украинско зърно спряха движение в Черно море

След решението на Русия: Кораби с украинско зърно спряха движение в Черно море - Tribune.bg
Снимка:

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не е потвърдено за днес в Черно море, съобщи Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„СКЦ не постигна обща договореност за излизането и влизането на товарни кораби на 30 октомври", посочва центърът в разпространено тази нощ изявление, след като Москва прекрати участието си в споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като основание атака с дронове срещу нейни кораби.

Русия се оттегля от зърнената сделка

СКЦ, който обхваща представители на Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул, съобщи, че е бил уведомен от Русия за нейните "опасения за сигурността на товарните кораби", и е информирал за тях турската и украинската делегация.

Центърът посочва, че координаторът на ООН за Черноморската инициатива за зърното Амир Абдула беше уведомен вчера от руската делегация за опасенията ѝ и ги е предал това на турските и украинските представители.

За момента няма официална реакция на Анкара на съобщението. Снощи източник от сферата на сигурността е казал пред АФП, че Турция не е била официално уведомена за оттеглянето на Русия от споразумението. "СКЦ проучва развоя на последните събития, оценява въздействието им върху дейността му и обсъжда следващите етапи", допълнил той.

Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

Споразумението предвижда проверка на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете посоки, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама руски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на ООН.

Гутериш: Русия и Украйна да подновят споразумението за износ на зърно

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства.

СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за проверка край Истанбул.

Според центъра споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.

Руското решение за прекратяване на участието в договорената със съдействието на ООН зърнена сделка с Украйна, е възмутително, заяви пред репортери президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Байдън нарече решението „напълно възмутително“ и заяви, че то ще доведе до повече глад. „Няма никакво основание в това, което правят. ООН договори тази сделка и това би трябвало да е краят на този въпрос", каза американският президент пред репортери в щата Делауер. 

Преустановяването на участието на Русия в споразумението за износ на украинско зърно изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Г-20, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Президентът Зеленски изрази мнение, че руското решение не е взето сега, а още през септември: 

"Русия тогава започна да изостря съзнателно продоволствената криза като блокира движението на кораби с наша продукция. От септември и досега в коридора за износ на зърно вече са се събрали 176 плавателни съда, които не могат да продължат по маршрута си. Това е абсолютно прозрачното намерение на Русия да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети