Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След шпионския скандал в ЕП, Елена Йончева зове: Трябват инвестиции и политическа воля за защита от подслушване

Свят

След шпионския скандал в ЕП, Елена Йончева зове: Трябват инвестиции и политическа воля за защита от подслушване

След шпионския скандал в ЕП, Елена Йончева зове: Трябват инвестиции и политическа воля за защита от подслушване - Tribune.bg
Снимка:

Следи от шпионския софтуер „Пегас“ са открити в телефона на евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. Това съобщи самата тя в интервю пред БНР.

Тя е разбрала преди 3 дни, във вторник, при проверка на IT системите в ЕП. Следи от този зловреден софтуер, който шпионира са открити и на телефоните други евродепутати и служители в ЕП.

„Необходими са конкретни инвестиции, политическа воля, защита от подслушване, както и ясни гаранции от тези, които предлагат подобни  инструменти – софтуери, че ще бъдат използвани само за националната сигурност на съответните държави. А досега такива гаранции няма“, каза Йончева в предаването „РадиоТочка“.

„Очаквам службите на ЕП да дадат конкретна информация. Моите позиции като журналисти  и евродепутат са публични. Темата за Пегас е актуална в европейските институциите. Важно е да се установи контрол и да се затворят повече вратички за използване на подобни софтуери“, препоръча Елена Йончева.

Тя обясни, че Пегас е софтуер, който е и произведен  в Израел и може да се инсталира незабелязано в мобилни телефони със системите „Андроид“.

„Преди няколко дни направих рутинна проверка на своя телефон  в IT службата на ЕП и техниците ме информираха, че на 30 октомври е имало тежка атака. И аз очаквам анализ на съответната служба, дали тази атака е била успешна и с какъв шпионски софтуер е използван“, разказа евродепутатът.

И коментира: „Въобще подслушванията на политици и журналисти, хора от бизнеса, за съжаление, вече не са изненада за никого и като че ли свикнахме, че терминът личен разговор не съществува и дори когато не е само по телефона, а и когато разговаряме през онлайн платформи“.

За гласуването за геномни технологии, за разхлабване на режима в Европа, Йончева каза, че е гласувала „против“.

Става дума за бизнес интереси. Този регламент беше гласуван на предишната сесия в Страсбург. За съжаление мина този регламент, сподели евродепутатът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати