Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Словакия ще тества за коронавирус всички граждани над 10 години

Свят

Словакия ще тества за коронавирус всички граждани над 10 години

Словакия ще тества за коронавирус всички граждани над 10 години - Tribune.bg
Снимка:

Правителството на Словакия съгласува план, според който всички лица над 10-годишна възраст ще бъдат тествани за коронавирус, съобщи „Дойче веле”.

За целта ще бъдат мобилизирани до 8 000 военнослужещи и 50 000 държавни служители, включително полицаи и пожарникари, съобщи министърът на отбраната Ярослав Над. Безпрецедентният проект ще бъде реализиран в периода 23-25 октомври в огнищата на зараза, а след това обхватът му ще се разшири.

Министър-председателят Игор Матович подчерта важността тестовете да обхванат максимално количество хора. Алтернативата на това е заключване на национално ниво.

До момента вирусът SARS-CoV-2 в Словакия е регистриран сред 29 835 души. От заболелите 88 са починали, а 7 359 са оздравели.

БГНЕС припомня, че на 1 октомври в Словакия беше въведено извънредно положение, което трябва да помогне на властите да се справят с нарастващите темпове на разпространение на коронавирусната инфекция. То ще е с продължителност 45 дни. Забранява се събирането на повече от 6 души на едно място, като нарушителите са заплашени от глоба в размер до 1 659 евро.

На 17 октомври в Братислава се проведе протестна акция срещу забраната на властите относно провеждането на футболни мачове и смекчаване на ограничителните мерки.

Стигна се до сблъсъци със силите на реда, вследствие на което полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу протестиращите. Извършени бяха и няколко ареста.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети