Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Словакия затяга охраната на политици и налага по-строги правила за протести след атаката срещу Фицо

Свят

Словакия затяга охраната на политици и налага по-строги правила за протести след атаката срещу Фицо

Словакия затяга охраната на политици и налага по-строги правила за протести след атаката срещу Фицо - Tribune.bg
Снимка:

Словашкото правителство планира да увеличи личната защита за политици, както и по-строги правила за протести, след като през миналия месец беше извършен опит за убийство на премиера Роберт Фицо, предаде ДПА, цитирана от Българската телеграфна агенция.

Плановете засягат не само членовете на правителството, но и лидерите на опозиционните партии, съгласно измененията на закона, приети от трипартийния кабинет в Братислава. Предстои те да бъдат одобрени от парламента, където коалиционните партии имат достатъчно мнозинство.

Фицо беше тежко ранен, след като на 15 май беше прострелян няколко пъти от противник на правителството, припомня ДПА. Заместник министър-председателят Роберт Калиняк засега е поел официалните му задължения.

Новите промени предвиждат по-строги правила за протестните митинги. Планира се да не са позволени протести директно пред правителствени сгради, президентството, парламента и сгради на съдебната власт, както и минимално отстояние от 50 метра от такива сгради.

В миналото част от опозицията неведнъж е организирала протести директно пред частната резиденция на Фицо в Братислава. Провеждани са и отделни протести пред частната резиденция на президента Зузана Чапутова и други политици.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати