Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Словашкият регулатор блокира партида от ваксината „Спутник V”, Русия си я поиска обратно

Свят

Словашкият регулатор блокира партида от ваксината „Спутник V”, Русия си я поиска обратно

Снимка:

Словашкият регулаторен орган заяви, че съставът на партида руска ваксина „Спутник V”, доставена в Братислава миналия месец, не може да бъде одобрен. Производителят настоя, че всички партиди на ваксината са преминали през „строг контрол на качеството“.

Бившият премиер Игор Матович беше принуден да напусне поста миналата седмица на фона на скандал около закупуването на два милиона дози от ваксината „Спутник V”, която все още не е получила зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в Европейския съюз.

„Партидите ваксина (Спутник V), използвани в предклинични тестове и клинични проучвания, публикувани в списанието Lancet, нямат същите характеристики и свойства като партидите ваксина, внесени в Словакия“, се казва в изявлението на Държавния институт за контрол на лекарствата (SUKL).

„Само името на препарата го свързва с ваксината „Спутник V”, използвана в около 40 страни по света“, се казва в доклада на SUKL.

Институтът „Гамалея“, която разработи ваксината, публикува в Туитър становище в защита на своя препарат.

„Всички партиди на „Спутник V” са с едно и също качество и се подлагат на строг контрол на качеството, пише в позицията.

Производителят твърди, че SUKL е „стартирал кампания за дезинформация срещу „Спутник V“ и отхвърли словашкото твърдение за несъответствие между партидите като „фалшива новина“.

Руският фонд за преки инвестиции, който е подкрепил разработването на „Спутник”, е поискал Словакия „да върне ваксината заради множество нарушения на договора, за да може да се използва в други страни“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още