Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Словения временно преустанови ваксинацията с Johnson & Johnson

Свят

Словения временно преустанови ваксинацията с Johnson & Johnson

Снимка:

Словения временно преустанови ваксинацията с Johnson & Johnson. Причината е смъртта на 20-годишна жена, която получила мозъчен кръвоизлив и кръвни съсиреци само дни след инжекцията.

„Министерството на здравеопазването призова Института за обществено здраве да спре временно ваксинациите с ваксината компанията Janssen, докато не бъдат изяснени всички подробности, свързани с този случай“, каза здравният министър на страната Янез Поклукар.

Жената е била хоспитализирана в понеделник в тежко състояние, няколко дни след като е получила инжекцията.

Един смъртен случай вече е потвърден като свързан с ваксината в Словения, където над 120 000 души са били ваксинирани. Около 47 % от двумилионната нация са били напълно ваксинирани. В опит да увеличи броя им, правителството обяви, че всички държавни служители ще трябва да бъдат ваксинирани или да са преболедували COVID-19, за да продължат да работят след 1 октомври.

Според данните на здравните власти търсенето на препарата на Johnson & Johnson се е увеличило през последните седмици, защото това е единствената ваксина, която не изисква две дози.

Европейската агенция по лекарствата заяви през юни, че държавите от ЕС трябва да използват всички налични възможности за ваксинация за борба с пандемията на коронавируса и е твърде рано да се каже дали даден вид е най-добрият.  


Топ новини

виж още

Актуална тема