Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сноудън: Шпионажът на политици с израелски софтуер е събитието на годината

Свят

Сноудън: Шпионажът на политици с израелски софтуер е събитието на годината

Сноудън: Шпионажът на политици с израелски софтуер е събитието на годината - Tribune.bg
Снимка:

Намерилият убежище в Русия бивш американски служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън обяви публикацията за използването на израелски злонамерен софтуер за шпиониране на политици и журналисти по целия свят за „събитието на годината“.

Вчера се разрази световен скандал, след като се разбра, че хиляди журналисти и политици по света може да са били шпионирани от правителства на различни държави, използвайки техните смартфони.

Разследване на Guardian, The Washington Post, Le Monde и няколко други медии, публикувано в неделя, 18 юли, разкрива, че шпионският софтуер на NSO Group „Пегас“ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да е наясно.

„Пегас“ може да се инсталира дистанционно, без да е необходимо да се подвежда потребителя да го изтегли и след като е включен, телефонът е ефективно шпиониран.

Той може да осигури достъп до WhatsApp съобщения, имейли, текстови съобщения, GPS данни и списъка с контакти на телефона. „Пегас“ дава възможност на онези, които извършват наблюдение върху целта, не просто да следят обекта и да разберат с кого разговаря и за какво, но също така да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или тормозен.

Медии заявиха, че изтичането на информация от групата с нестопанска цел "Забранени истории" показва, че повече от 50 000 номера на смартфони са идентифицирани от NSO.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати