Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. София и Скопие организират онлайн среща на външните министри от Берлинския процес на 9 ноември 2020 г.

Свят

София и Скопие организират онлайн среща на външните министри от Берлинския процес на 9 ноември 2020 г.

София и Скопие организират онлайн среща на външните министри от Берлинския процес на 9 ноември 2020 г. - Tribune.bg
Снимка:

Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани ще се състои на 9 ноември 2020 г. в рамките на първото съвместно председателство на процеса от страна на България и на Република Северна Македония.

Във връзка със ситуацията с пандемията от КОВИД-19 Срещата на външните министри ще бъде организирана чрез видеоконферентна връзка под домакинството на МВнР на България.

Съпредседатели на срещата в онлайн-формат са вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Срещата на външните министри е утвърден формат в рамките на Берлинския процес, който предшества и подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 г. в София.

На 9 ноември 2020 г. в 11 ч. Екатерина Захариева и Буяр Османи ще направят приветствие към участниците във форума. Ще се състои и пленарна сесия, на която ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред Берлинския процес за Западните Балкани в контекста на мерките за изграждане на доверие и за подобряване на регионалното сътрудничество, включително чрез по-добра свързаност между хората и инфраструктурата. Специален фокус в дискусията на министрите ще бъде темата за младите и гражданското общество в Западните Балкани.

Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, а нейни ко-спонсори и поддръжници са някои държави членки на ЕС като Германия, Франция, Австрия, Италия, Великобритания, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и България. Освен държавите от Берлинския процес в срещата в София онлайн ще се включат и представители на Европейската комисия,  на Съвета за регионално сътрудничество и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана (RYCO).


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати