Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сондата „Паркър“ засне кадри от Венера (ВИДЕО)

Свят

Сондата „Паркър“ засне кадри от Венера (ВИДЕО)

Сондата Паркър засне кадри от Венера (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Американската сонда „Паркър“ засне Венера, а агенция НАСА публикува кадрите, които документират преминаващото през токсични облаци нажежено червено излъчване на повърхността на планетата, съобщи Сайънс алърт. Заснетото позволява на специалистите да надникнат под гъстата атмосфера до геоложки черти като хълмове, плата, равнини. Те очакват данните да им помогнат за изучаване на минералите, които изграждат планетата.

„Венера е третата най-ярка точка на небето, но до неотдавна нямахме много информация как изглежда повърхността й заради плътната атмосфера. Сега най-после виждаме повърхността за първи път във видими дължини на вълната от космоса“, споделя астрофизикът Брайън Уд от американската Изследователска лаборатория на флота.

Венера е близо до Земята и има сходен размер, маса, структура и състав с нашата планета, но е изключително враждебна за живот. Повърхността й е суха с температури средно 471 градуса Целзий. Облаците са плътни и токсични, и от тях вали киселинен дъжд.

До Венера са били изпращани спускаеми апарати, които са се стопявали при приземяването си, а заради плътните облаци наблюденията са много сложни. Затова инструментът WISPR на „Паркър“ е изненадал специалистите, като е заснел миналата година кадри на нощната страна, на които сякаш се вижда повърхностен релеф през облаците. Засякъл е и температурни вариации.

„Толкова е горещо, че скалистата повърхност видимо свети, като желязо, извадено от пещ“, обяснява Уд.

Задачата на сондата „Паркър“ е да изследва Слънцето, а  наблюденията на Венера са почти случайни. Сондата използва планетата, за да се отблъсква от нея и да прави маневри. Досега е направила пет от общо седем в графика й, като само две от тях са били подходящи за наблюдения на нощната страна. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кадри, Венера
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати