Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сондата „Паркър“ разби световен рекорд за приближаване до Слънцето

Свят

Сондата „Паркър“ разби световен рекорд за приближаване до Слънцето

Сондата Паркър разби световен рекорд за приближаване до Слънцето - Tribune.bg
Снимка:

Апаратът ще премине през слънчевата корона, където температурите достигат 3 милиона градуса по Целзий

Сондата "Паркър", която беше изстреляна от НАСА на 12 август, се превърна в космическия апарат, който най-много се е приближил до Слънцето в историята на човечеството, предадоха световните информационни агенции.

В понеделник тя се намираше на 42,73 милиона километра от нашата звезда, като по този начин подобри предишния рекорд, поставен от американо-германската сонда "Хелиос 2" на 2 април 1979 г.

Мисията на "Паркър" при това далеч не е приключила. През 2024 г. този космически апарат максимално ще се приближи до Слънцето и ще отстои от него само на 6 милиона километра разстояние.

"Сондата "Паркър" беше изстреляна само преди 72 дни, а ние вече се приближихме повече от всякога до нашата звезда в човешката история!", заяви ръководителят на проекта Анди Драйсман.

„Паркър" ще подобри и рекорда за най-бърз космически апарат с относителна скорост спрямо Слънцето. Предишният рекорд от 246 960 километра в час беше поставен от сондата "Хелиос-2". На 5 ноември "Паркър" трябва да се гмурне във фотосферата на Слънцето - тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при пълно слънчево затъмнение. Първите данни от мисията се очакват през декември.

Макар да е на милиони километри от звездата, "Паркър" ще премине през слънчевата корона, където температурите достигат 3 милиона градуса по Целзий. Защитата се осигурява от 12 см дебел термощит, който ще се нажежи до 1400 градуса, а минимално излизане на сондата от неговата "сянка", ще го унищожи за секунди.

Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още